Det är för svårt att köpa lokalt producerad mat

Textstorlek:

Nya Sörmlandsbygden innebär nya skribenter på ledarplats. Jag skriver nu min första ledare och jag återkommer var femte vecka. Jag hoppas ni kommer att gilla mina och mina kollegors tankar. Det är ett spännande grepp Sörmlandsbygden nu tar.

Att ta nya grepp och prova nya vägar är något jag gillar både som person och i politiken. Sörmland behöver ständigt nya företag och innovationer. Företagen behövs för att det ska skapas arbete både i och utanför staden. Vad vore landsbygden utan sprudlande företag som får den levande på riktigt och vad vore staden utan företag på landsbygden som bland annat försörjer dem med mat och naturupplevelser?

I min närhet i Trosa kommun har vi företag som står för dessa saker. Utan dem vore det tråkigare och mindre god mat skulle ätas. Dessa företag bidrar till att sätta Trosa kommun på kartan och skapar arbetstillfällen.

Jag skulle vilja att fler fick möjlighet att ta del av dessa företag. Jag vill se en utveckling där den lokala maten som produceras utanför Trosa och Vagnhärads tätort i större grad säljs utanför den egna gården. Jag önskar att det kan skapas ett samarbete företagen emellan eller varför inte ytterligare ett företag som hämtar beställda varor och levererar dem i färdiga matkassar utanför några av våra övriga livsmedelsbutiker?

Jag är övertygad om att fler skulle köpa direkt av matproducenten, eftersom det sparar tid och gör att det som inte fanns att beställa från gården går att köpa i de tradionella butikerna. Jag återkommer ofta till maten i mina samtal. Varför är det så viktigt? För mig är det viktigt att veta vad jag äter och att det inte innehåller för mycket onödiga tillsatser. Det är även viktigt ur ett säkerhetsperspektiv. Idag räcker inte maten till fler än varannan svensk i det fall Sveriges gränser skulle stängas på grund av någon yttre konflikt. Det är många som skulle somna hungriga då.

I spåren av sommarens torka har jag många gånger tänkt att om det inte vore för industrialiseringen och den stora matimporten hade många svenskar fått somna hungriga varje kväll och tillslut fått överväga om man skulle lämna landet likt många svenskar gjorde under 1800 talet.

Så tillbaka till Trosa kommun.Vi har fantastiska företagare på landsbygden som försörjer staden med mat och naturupplevelser. Om vi alla börjar handla mer lokal mat, kan dessa företag fortsätta att utvecklas och få landsbygden att sprudla. Genom dessa företag skapas arbete och framförallt får vi mat som inte är en stor belastning på klimatet.

Martina Johansson (C)