Bara svenskt kött till Flens skolor och äldre

Textstorlek:

Flen har inlett ett samarbete med flera lokala producenter av livsmedel. – Två procent av det vi serverar ska vara närproducerat och efter sommarhettan har politikerna beslutat att 100 procent av köttet ska vara svenskt, säger Monika Holm, måltidschef i Flen.

Många kommunala politikerna i Sörmland har visionen att mer närproducerad mat skall serveras i skolor och på äldreboenden, men vid en rundringning till länets kommunala måltidschefer visar det sig att det är lättare sagt än gjort.

Bland Sörmlands nio kommuner ser måltiderna, och filosofin bakom måltiderna, som serveras till barn och äldre i kommunal regi olika ut.

– Vi för ingen statistik, vi ser inte om till exempel mjölet kommer från områden runt Sörmland, det kan vara så, men det kan också komma långväga ifrån, säger kostchefen i Eskilstuna Maria Eriksson.

Även i Strängnäs är arbetssättet detsamma.

– Vi för inte statistik på det sättet. Animalier är till största delen svenska, rotgrönsaker och spannmålsprodukter likaså. Frukt finns knappt primärproduktion av i Sörmland. Däremot har vi under säsongen 2018 haft 20 andelar i Hornuddens trädgård, men det har mest ett symbolvärde då det handlar om så små kvantiteter, säger Karin Lundell, måltidschef i Strängnäs.

De större kommunerna i länet, som Eskilstuna och Katrineholm har omlastningscentraler som gör att små, lokala leverantörer, kan leverera dit och sedan packas maten om. Den politiska viljan att köpa och använda närpoducerat finns, men flera av de stora kommunerna sitter fast i långa avtal med de stora grossisterna, där billigt går före närproducerat.

Nyköping och Oxelösund har lagt den kommunala matlagningen och inköpen på det franska storföretaget Sodexo men Camilla Larsson, som är måltidskonsulent i Nyköping, säger att avtalet just nu omförhandlas och det är möjligt att kommunerna kommer att ta över maten i egen regi.

Man tittar också på om det går att utöka möjligheterna att köpa lokalt och regionalt.

Flen är en liten kommun i Sörmland men där pågår ett intensivt arbete med att utveckla tankarna kring den kommunala maten i samarbete med måltidschef och politiker.

– Vi har sedan första november ett nytt livsmedelsavtal som innebär att vi köper en viss del utanför avtalet med vår grossist, säger Monika Holm i Flen och fortsätter:

– Men för oss är även den pedagogiska delen av maten viktig. Vi ställer därför som motkrav till de nära producenter som vi handlar med att till exempel förskoleklasser eller andra ska få komma på ett studiebesök, och se hur mat tas fram. Lite som från ax till limpa.

– Många av våra barn i kommunen vet inte var mjölken kommer ifrån eller hur mjölet i brödet tas fram.

2 500 portioner om dagen lagas det i Flen. I skolorna får eleverna två rätter att välja mellan och en soppa som alternativ. De äldre har en egen meny men har också möjlighet att välja från skolmenyn.

– Vi märker att de äldre uppskattar lite annan mat än barnen och vi försöker verkligen anpassa oss så att alla tycker att det ska smaka gott, säger Monika.

Lena Magnergård

lena.magnergard@sormlandsbygden.se