Kan förklaringen vara luftföroreningar?

Textstorlek:

Jag har länge brottats med frågan hur det kommer sig att vi, mot bättre vetande, fattar så många dumma beslut.

Ta den högteknologiska avdelningen på ett av våra universitetssjukhus. En modell där obekväma arbetspass som kvällar och nätter gav poäng som förkortade arbetstiden. Det gjorde det lättare att bemanna nätterna, personalen hann vila ut, var friskare och framför allt stannade kvar. Drog då ledningen slutsatsen att det här lyckade försöket skulle prövas på fler avdelningar. Nej. Poängmodellen skrotades och en stor del av personalen sa upp sig. Resultat: en av två salar med mycket dyr teknisk utrustning fick stängas och arbetsvillkoren försämrades ytterligare när den öppna avdelningen drabbades av ständiga överbeläggningar.

Ännu tydligare är klimatfrågan. I dagarna kom en ny rapport från FN:s klimatpanel som slår fast att det krävs förändringar av vårt samhälle och vårt sätt att leva utan motstycke om vi ska klara av att begränsa den globala temperaturhöjningen till 1,5 grad. Fortsätter vi som nu kan vi vara där om tolv år.

Redan idag vid en grads uppvärmning kämpar korallreven, extremväder av olika slag blir allt vanligare. Rapporterna om olika effekter duggar tätt. De senaste 30 åren har inte bara trädgränsen klättrat allt högre i fjällvärlden. Högvuxna växter har också börjat tränga ut den lågvuxna specialiserade fjällfloran berättar en studie som presenterades häromdagen.

Vi vet det. Ändå fortsätter business as usual. Särskilt bland den delen av befolkningen som är vinnare när klyftorna i samhället ökat, mer i Sverige än andra länder. Vi vet det också. Ändå tycks inte någon av dessa frågor ha spelat en avgörande roll i valet. Vi har väl inte direkt valt politiker som kommer att hantera den svåra omställning som krävs.

Det är här luftföroreningarna kommer in. Kinesiska forskare har visat att vi blir dummare av luftföroreningar. Inte bara får cancer, ökad risk för demens osv. Studenter i storstäder har presterat sämre både språkligt och i matematik när halterna av föroreningar varit höga. Snacka om ond cirkel.

Nu finns det ju förstås några hakar här. Många som gör korkade saker lever på orter utan särskilt stora luftföroreningar. I Hörby till exempel kommenterade Sverigedemokraternas första kommunstyrelseordförande hånfullt (innan han blev vald) när kommunen hissade Prideflaggan: ”I Hörby ska alla inkluderas, nekrofiler, pedofiler, koprofager, tidelagare – you name it”.

Och det var ju väldigt dumt sagt.