Veteraner drar nya fåror

Textstorlek:

September är något av en glanstid för vetarantraktorerna. Då putsas de gamla trotjänarna upp och släpps ut på åkern igen.

– Det ska vara en trivsam träff dit alla kan komma och njuta, säger Lars Ingvarsson, som för tolvte året ställer sina åkrar vid Snösvad till förfogande för den årliga veterantraktorplöjningen strax söder om Malmköping.

Ett 20-tal traktorer hade mött upp, fler än förra året men färre än för två år sedan, enligt hembygdsföreningen som är arrangörer tillsammans med Dunker-Lilla Malma lokalavdelning av LRF.

Det var svårplöjt på grund av torkan, så veterantraktorerna fick kämpa lite för att få grepp och modernare traktorer fick gå ut och komplettera plöjningen.

Det är bråttom nu att få till en bra såbädd. Arrangemanget hade också tidigarelagts av samma anledning.

En av de mera ovanliga traktorerna var kanske en grön Deutz, tvåtaktare från 1952.

Bland de modernare traktorerna fanns ett exemplar av sista skriket – traktorernas Rolls Royce – en quadtrack som går på band i stället för hjul.

Det ger bra dragförmåga men har framför allt den viktiga egenskapen att den minskar marktrycket.

Det är ett arrangemang med trivsel och samvaro i högsätet, tillfälle för bygdens folk att träffas, prata kring gamla och nya traktorer och allt däromkring.

Som vanligt hade arrangörerna uppmanat att komma och visa upp även andra äldre fordon. Blankast var en stilig svart Hillman från tidigt 1900-tal.

Den som nu blir sugen på att se veterantraktorplöjning har fortfarande chansen för Hjelmarbygdens veterantraktorförening arrangerar plöjning och tröskning med bogserade och självgående tröskor och tröskverk.

Om drygt två veckor den 29 september i Björkvik blir det också utställning av traktorer, redskap, veteranbilar med mera.