Val hela tiden

Textstorlek:

Jag insåg just att det är jag som är Sörmlandsbygdens sista krönikör innan riksdagsvalet. Hur ska jag hantera det? Inte kan jag väl skriva en krönika som INTE handlar om valet? Jo, det kan jag. Jag kan ju faktiskt välja! Jag antar att ni redan är så fullmatade med valet, via media och internet-flöden, att det jag skriver ändå bara blir ännu en paj i luften, eller tomma ord.

Jag väljer istället att skriva om de andra valen. De vi kanske borde våga göra oftare. Hur vi vill leva, till exempel. Mitt allra största livsval gjorde jag hösten 2010, när jag insåg att vi inte längre skulle få hålla våra barn borta från skolan.

En lagändring gjorde det plötsligt omöjligt, trots att vi redan hemundervisat i 4 år, med tillstånd av Flens kommun. Vi valde då att sälja vårt hus och flytta till Åland. Åland tillhör ju Finland och har läroplikt – inte skolplikt. Ni som följt mina krönikor vet ju redan allt det där. Men hur går det då?

Jotack, mina 3 pojkar växer och frodas utan att ha gått en enda dag i skolan. 17-åringen blir snart 18. Hans grundskola är avslutad och han valde att inte tenta av 9:an, så han har inga avgångsbetyg alls. Han har jobbat i restaurangkök hela sommaren och tjänat ihop till både körkort och bil. Han börjar nu plugga sista året av 3 på en amerikansk distansskola och kommer att få ett High School Diploma.14-åringen har tillbringat en stor del av sommaren med att spela in en SVT-serie som heter Klassen och som förra helgen utsågs till Sveriges bästa barnprogram på Kristallengalan.

Han vill bli skådis och har fått en flygande start. Ni kan se honom i rollen som Filip på barnkanalen från och med november. Vår minsting,11 åringen, är just nu ute på en månadslång resa i östeuropa tillsammans med en amerikansk vänfamilj. Han har farit via Österåker till Malmö, Köpenhamn, Hamburg, Berlin och Prag och ska nu tillbringa en vecka i Krakow, Sen fortsätter han norrut via Litauen, Lettland och Estland och far sen hem till Åland över havet från Helsinki.

Alla mina 3 pojkar pratar flytande engelska, är nyfikna på livet och har gott om vänner och fritidssysselsättningar. De är friska, starka, ivriga att söka kunskap och lär sig massor av nya saker hela tiden. Och vi är jättemycket tillsammans.

Jag är så oerhört stolt över att jag vågade göra detta livsval. Välj du också! Inte bara vart fjärde år. Och då menar jag såklart inte att du måste välja som jag. Huvudsaken är väl ändå att du faktiskt inser att du alltid har ett val. Det ju ändå DITT liv.