Vad är vallöftet värt?

Textstorlek:

Inför den 9 september formuleras många utfästelser, målsättningar och visioner. Frågan är om politikernas löften verkligen hjälper oss väljare när vi står framför valurnan. Den här veckan tittar Sörmlandsbygden närmare på hur länets väljare och politiker ser på aktuella och historiska vallöften.

Att följa upp politiska löften och utkräva ansvar från de förtroendevalda brukar betraktas som en demokratisk grundbult. Men hur fungerar det i praktiken? Håller politikerna vad de lovar – och är det ens någon som minns vad som blev sagt inför förra valet?

Statsvetaren Elin Naurin vid Göteborgs universitet har forskat om riksdagspartiernas vallöften. Hennes forskning visar att riksdagspolitikerna är bra på att infria löften som ges i partiernas valmanifest. Men då är kravet på vad som ska räknas som ett “löfte” ganska högt ställda.

– Ett vallöfte är ett uttalande om framtiden som är testbart, sammanfattade Elin frågan inför förra valet, då hon föreläste i Norrköping.

Ett “riktigt” löfte är alltså något som går att mäta och följa upp. Dessutom ska löftet vara förankrat i partiorganisationen, och inte något som bara vissa politiker tycker.

Ett riktigt vallöfte består inte av allmänt hållna fraser om att jobba för att ”stärka” och ”utveckla” skolan, välfärden, jobben, vården och kommunikationerna. Den typen av vaga floskler är ju ingen emot. Dessutom är utsagorna omöjliga att mäta och följa upp.

Väljarna uppfattar däremot nästan alla uttalanden i valrörelsen som löften. Resultatet blir en olycklig “väljarparadox”: väljarna tycker att många “löften” bryts, trots att riksdagspolitikerna faktiskt presterar helt okej.

Däremot vet ingen hur väl våra kommun- och landstingspolitiker uppfyller sina vallöften. Men det finns undersökningar som visar att nära 50 procent av de kommunala valmanifesten lovar saker som politikerna inte kan hålla. Det är vanligt att valmanifesten tar upp frågor som beslutas av riksdagen, landstinget, eller EU.

Även vi journalister har en del att fundera på. Under valrörelsen är det fullt fokus på löften – men det ställs sällan kritiska följdfrågor som hjälper väljarna att göra välinformerade val.

Inte heller sker någon systematisk uppföljning av de löften som gavs under den senaste kommunala valrörelsen, vilket förstås gör det svårt för väljarna att veta vilka partier som verkligen “håller vad de lovar”.

Så när du väl har lagt din röst är det klokt att spara årets valmanifest i fyra år. Du har visserligen ingen ångerrätt, men utan kvittot blir det nog svårt att minnas vilka löften du köpte i senaste valet.