”Löften är mer ett mål”

Textstorlek:

– Det klart att vi hela tiden kämpar mot de målen vi lagt fast. Sen är det så att man inte alltid uppnår dem, därför att det finns olika saker i samhället som påverkar utvecklingen, säger landstingsrådet Åsa Kratz (S) när det gäller socialdemokraternas vallöfte om 1 500 patienter per läkare.

Det var i förra valrörelsen som socialdemokraterna i Sörmland utlovade att det skulle gå 1 500 patienter per läkare. Dit har man inte lyckats nå och idag går det drygt 2 000 patienter per läkare. Det är ett exempel av flera exempel på när löfte och verklighet inte stämmer.

– Det enkla och raka svaret på att vi inte har nått målet är att det råder jättestor brist på läkare i hela landet, säger Åsa Kratz (S), och det kan vi inte påverka.

– Däremot har regeringen utökat platserna på läkarutbildningen men det tar ju ganska lång tid att utbilda en läkare tyvärr. Det tar ju ett tag innan de är redo för skarpt läge.

Lägger man inte ribban för högt om det inte går att uppnå målen?

– Vi strävar ju efter att vi ska ha en bra arbetsmiljö för våra anställda, att vi ska ha en bra tillgänglighet för våra patienter. Och då är det klart att vi hela tiden kämpar mot de målen vi lagt fast.

Det här var ett exempel på löfte som aldrig uppnåddes under mandatperioden vi nu lägger bakom oss.

Tittar man på årets valkamanj finns det också en mängd löften såväl inom landstinget som i kommunerna.

Sjukvården är forrtsatt en viktig fråga. Socialdemokraterna lovar att ”väntetiderna ska kortas”, Vänsterpartiet lovar ”stanna-kvar-bonus för vårdpersonal” och Miljöpartiet lovar att ”införa arbetstidsförkortning med bibehållen lön med prioritet för vårdanställda från 55 år och uppåt”.

Mest konkret är kanske ändå Sverigedemokraterna som lovar ”max två timmars väntetid på sörmländska akutmottagningar”.

Tittar man på lokalnivå blir löftena allt mer precisa. Flera av partierna lägger fram konkreta förslag som kanske är värda att hålla ett öga på till nästa val.

Socialdemokraterna i Trosa lovar: ”Avgiftsfri simskola för alla 6-åringar”

Vänsterpartiet Oxelösund lovar: ”Vi vill satsa på en ny sporthall på Ramdalen, som också kan användas till event och evenemang inom kulturområdet”

Miljöpartiet Flen lovar: ”Miljöpartiet vill satsa på en trädbank så att de träd som planteras i våra parker och längs gator kan drivas upp i egen regi”.

Moderaterna i Nyköping lovar: ”Sveriges bästa lärare ska jobba i Nyköping”.

Liberalerna i Eskilstuna lovar: ”Inför p-skiva i delar av centrum”.