Fler tranor på åkrarna

Tranor kan orsaka stora betesskador på kort tid. Som lantbrukare går det att söka ersättning. Foto: Torbjörn Andersson
Textstorlek:

Du har säkert sett dem, tranorna, som just nu är på väg söder ut för att övervintra. Den långbenta fågeln är ett uppskattat inslag i höstrusket för många, men tranorna kan också ställa till besvär, framför allt i sin jakt på mat.

I Sörmland är tranan den fredade fågel som gör störst skada på länets grödor enligt länsstyrelsen. Tranor äter framför allt korn men även potatis.

För den som har problem med hungriga tranor finns det hjälp att få. På Sveriges lantbruksuniversitet, SLU:s, hemsida radas flera olika skrämselmetoder upp: gasolkanoner, flaggor, stängsel och flygande drakar bland annat.

Vill man ha hjälp med att få till sin rätta skrämseltaktik kan man kontakta en skrämselkonsulent.

Max Israelsson är skrämselkonsulent i Sörmland och han brukar få hjälpa ett antal sörmlänningar med att skrämma tranor och andra fåglar varje år.

– På våren är jag säkert ute någon gång i veckan, men det beror på när tranorna kommer och hur vårbruket ser ut. På hösten är det när spannmålet börjar bli moget som jag brukar få åka ut mest, säger Max Israelsson.

– Gässen är det största problemet eftersom de är flest. Men tranorna och sångsvanarna är ett växande problem. De blir allt fler och det innebär mer problem. Det är likadant i hela landet.

Vilket är ditt vanligaste skrämseltips?

– Att ställa ut mycket grejer och att variera vad man ställer ut. Man ska också tänka på att flytta runt sakerna med jämna mellanrum så inte fåglarna vänjer sig.

En sista utväg är skyddsjakt. I Sörmland är det dock inte en enda person som ansökt om skyddsjakt på tranor i år. Enligt länsstyrelsen har ansökningarna legat på samma nivåer de senaste åren.

– Vi har vissa områden i länet som är mer utsatta än andra av tranor. Under hösten får vi in årets ansökningarna om ersättningar och då vet vi mer om hur skadeläget ser ut i år, säger Lovisa Häggström, vilt- och rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.