Bli vän med din tinnitus

Textstorlek:

Det fräser, brusar, gnisslar, brummar eller piper. Tinnitus har många ljud.
– Det låter ungefär som vid järnvägsövergång när bommarna fälls ner, säger Margareta Hjort i Gnesta när hon beskriver ljuden som oavbrutet skramlar i hennes öron.

Hon är ordförande i Hörselskadades riksförbund i Gnesta och ser fram emot Bo-Göran Ahls föreläsning om tinnitus. Han ska berätta om tinnitus och hur man kan lära sig leva med ljuden.

– Jag hoppas på lite självhjälpstips.

Var sjätte svensk har tinnitus, ljud som egentligen inte finns annat än i huvudet. För de flesta är symtomen lindriga, men för tio procent av de drabbade är ljuden extremt påfrestande.

– Det går bra för det mesta men när jag är trött och irriterad tänker jag ”kan det aldrig kan bli tyst”.

Hon fick tinnitus för sådär 25 år sedan.

– Först trodde jag det var mobiltelefonen, det var ju ganska mycket diskussion om strålningen från telefonerna på den tiden.

Ingen kan med säkerhet säga hur tinnitus uppstår. En teori är att skadade hårceller i innerörat eller på nervtrådarna i nervbanorna i innerörat sänder falska signaler till hjärnan, som tolkar signalerna som ljud. Ungefär som fantomsmärta, någon slags fantomoljud.

– Det fanns en period då jag trodde ljuden skulle försvinna. Det blev tyst och jag lyssnade efter det i två dagar, sedan var det tillbaka igen, säger Margareta.

Att tinnitus uppstår kan ha många olika orsaker – långvarig vistelse i bullriga miljöer, plötsliga höga ljud, långvarig stress, muskelspänningar, skallskador, psykologiska besvär, öroninflammationer och whip-lashskador.

Bo-Göran Ahl säger att det viktigaste är att bli vän med tinnitusen.

– Den försvinner inte, det går inte att operera bort, men jag lider inte längre utan har lärt mig leva med den.

– Det är viktigt med familjens stöd och det kan känns bra att träffa andra som har tinnitus, säger han.

Hörselpedagog Elena Krogh på Landstinget Sörmland säger att tinnitus inte är farligt men det kan vara väldigt jobbigt.

– Hur man uppfattar tinnitus beror bland annat på händelser i livet, om man förlorar jobbet, skiljer sig eller är psykiskt pressad kan det upplevas värre än annars, säger hon.

Tinnitus kan inte mätas med objektiva mätmetoder och lidandet är individuellt.

– Det finns ingen quickfix utan det gäller att acceptera tinnitusen, inte kämpe emot.