Årets mathändelse i länet lockar tusentals besökare

Foto: iStockphoto
Textstorlek:

Sörmland håller på allvar på att etablera sig som ett stort matlän. En gång om året visar man upp sig och gör verksamheterna publika. Då brukar tusentals besökare ta tillfället i akt och smaka på Sörmland.

Mozarella, viltkorv, stenugnsbakat bröd, lamm, nyskördade grönsaker och nyslungad honung. Det är bara ett litet axplock av allt som bjuds på aptitrundan, helgen 15 september – 16 september.

Ett 60-tal lokala mat-hantverkare, producenter, restauranger och serveringar runt om i Sörmland håller öppet för att bjuda på aptitbitar och visa upp verksamheten.

Som besökare är det smartast att ladda ner kartan som finns på Aptitrundands hemsida. Sedan är det bara att staka ut en alldeles egen rutt. Den ambitiöse kan avsätta båda dagarna och då hinner man nästan runt hela länet.

I år deltar 50 gårdar och producenter och här är ett axplock:

Nils Oscars bryggeri i Nyköping erbjuder rundvisning lördagen den 15 september fördelat på två olika pass, då man får möjlighet att se hur bryggeri av öl går till.

Solby gård utanför Eskilstuna där man odlar många potatissorter, jordgubbar, hösthallon och spannmål. I butiken finns säsongens svenska grönsaker och andra lokala delikatesser.

Klippinge gård utanför Stallarholmen erbjuder självplock av majs. En spännande utflykt för såväl stora som små.

Malmköpings gourmetgrönt odlar småskalig med fokus på polykultur, naturlig odling och utveckling av effektiva och hållbara odlingssystem. Här finns udda grönsaker och kulturarvsgrödor både från Sverige och resten av världen.