“Vi irrar bland dunkla budskap”

Textstorlek:

Så verkar torkan vara över för den här gången. Det är magiskt att se hur naturen återhämtar sig. Det lilla dvärgvideträdet som varit helt brunbränt skickar plötsligt ut grönrosa blad igen. Gräsmattor och hövallar lyser gröna. Kanske hinner det växa upp en räddande höskörd till!

Växterna har helt enkelt gått till sina rötter. Något vi som lever i sociala mediers nackgrepp verkar ha svårt för. Vi irrar hit och dit bland dunkla budskap, i en värld där min åsikt är lika mycket värd som dina fakta. Ena dagen öppnar vi våra hjärtan för människor som flyr krig och fattigdom. Tills algoritmerna en morgon har föst den så kallade majoriteten till flyktingmotstånd och stöd för stängda gränser.

Väljarundersökningarna är ungefär som börsen. Kurvorna dansar rotlöst upp och ned. Var finns ideologierna som fungerar som ett rotsystem som håller riktningen i dagspolitiken? En grund för visionen om morgondagens samhälle. Jag vägrar titta på en enda TV-sänd duell till, inte höra någon mer utfrågning om huruvida Löfven ska regera med miljöpartiet igen. Jag vill veta hur partierna ser morgondagens samhälle. Jag vill veta vem som tycker att de ökande klyftorna i samhället är bra och hur de andra ska ta oss därifrån.

Jag kommer att tänka på författaren George Orwells framtidsdystopi ”1984” om ett övervakningssamhälle där storebror såg allt du gjorde. Hur otroligt det kändes när jag läste den på 70-talet. Nu har vi nog överträffat alla hans fantasier. Alla går med sina plastbitar där inte bara storebror kan övervaka dig, marknaden kartlagt dina så kallade behov, utan också diverse okända figurer manipulerar dina åsikter.

En annan framtidsbild var Karl Marx vision om det fulländade kommunistiska samhället. Där tekniken skulle vara så utvecklad att vi inte behövde arbeta så mycket. Alla skulle dela på resultatet och arbetet. Han glömde kanske miljö- och klimatfrågorna – att resurserna är ändliga och att produktionen leder till oönskade utsläpp. Annars är vi väl där nu – bortsett från det där med delandet.

I Dagens Nyheters faktagranskning av förhållandet mellan friskolor och kommunala skolor visar det sig – tvärtemot det budskap som dominerar i debatten – trots att friskolornas elever får högre betyg på gymnasiet, så klarar sig studenter från kommunala skolor bättre när de kommer till högskolan. Ändå handlar debatten mest om att försvara rätten för riskkapitalister att göra vinster med hjälp av våra skattepengar.

Med en dryg vecka kvar till valet: gör som gräset – undersök dina rötter