Kunglig utflykt med mopparna

Nicklas Lindström poserar på sin lite customiserade Crescent 2000 från 1958. På lördag arrangerar han det Kungliga Mopedrallyt i Mariefred på lördag. Foto: Privat
Textstorlek:

– Jag har inget adligt blod, men platsen är kunglig, säger Nicklas Lindström som arrangerar Kungliga Veteranmopedrallyt på lördag.

Mopedentusiaster från hela Sverige är välkomna till det Kungliga Veteranmopedrallyt på fyra och en halv mil som startar bredvid Gripsholms slott på lördag.

Vad är kungligt med rallyt?

– Mariefred är ju en kunglig plats med Gripsholms slott. Kungen är ju motorintresserad, så jag tyckte det lät bra ihop. Dessutom finns det inget kungligt mopedrally så det har saknats ett.

Vad tycker kungahuset om idén?

– Jag har mailat kungahuset och fått svar. Det var inget kungahuset rekommenderade, men vi tog inte svaret som ett nej, säger Nicklas.

Han är själv veteranmopedentusiast och berättar nostalgiskt om den första moppen.

– Efter allt cyklande fram och tillbaka till skolan kommer jag ihåg när jag äntligen fick möjlighet att köra moped, det var en härlig känsla.

Den känslan vill han tydligen ha tillbaka för under årens lopp har han samlat på sig fem stycken gamla Crescent mopeder med Sachs motorer.

Rallyt startar vid Gripsholms slott i Mariefred och rullar mot Stallarholmen, Malmby och Ärja utanför Åken där det väntas lite olika utmaningar vid varje stopp.

Eftersom det är gamla mopeder som ska ut följer assistans och släpvagn med på turen.

– Jag ska köra en gammal Cresent med raketarsle från 1961. Den har, till skillnad mot den tidigare saxopeden, en hel hästkraft. Saxopeden hade en halv, förklarar han.

Cresent är kungen i moppesamlingen. Han har en röd och en blå Cresent från 1961.

– Jag tar nog den blå och en matchande klädsel till. Jag brukar alltid matcha.

I Mariefred sluts cirkeln av blårök och nostalgi med mopedutställning, ångtåg, marknad, underhållning och kringaktiviteter. Dagen rundas av med prisutdelning.