Stöld ur kyrka – tjuvar flydde i båt

Textstorlek:

Flera personer har stulit föremål från Strängnäs domkyrka och sedan lämnat platsen i motorbåt. Just nu pågår en stor polisinsats i området.Vi spanar på land, i vattnet och i luften, säger Thomas Agnevik på polisen.

De misstänkta gärningsmännen sågs fly från Strängnäs domkyrka kring lunchtid på tisdagen. Enligt polisen är det föremål till ett ”högre värde” som försvunnit, men exakt vad vill man inte berätta.

Det kommer vi inte att gå in på. Just nu genomför vi teknisk undersökning på platsen och pratar med vittnen, säger Thomas Agnevik, presstalesperson på polisregion Öst.

Strängnäs domkyrka började byggas på 1200-talet och i kyrkan finns flera historiska föremål av högt kulturhistoriskt värde. Två män sågs hoppa i en motorbåt som låg förtöjd strax nedanför kyrkan. Polisjakt på rånarna pågår både till sjöss och via luften.

Det ska ha varit en mindre öppen motorbåt. Sedan har vi lite olika uppgifter om hur exakt den ska ha sett ut. Vi spanar på alla tillgängliga sätt, säger Thomas Agnevik.

TT: Vart kan de misstänkta tjuvarna ha tagit vägen?

Det är ju Mälaren så de kan ha tagit sig till Köping eller Arboga västerut, eller till Västerås, Eskilstuna eller Stockholm om du kör österut. Vi spanar i alla riktningar.

TT: Var kyrkan öppen vid tillfället?

Det vet vi inte helt säkert, men det är min uppfattning, säger Thomas Agnevik.