Söker stöd ur krisfond

Ett linfält med svag uppkomst i norra delen av Sörmland. Nu hoppas LRF på att lantbrukarna ska kunna få del av EU:s stödfond. Foto: Lena Magnergård
Textstorlek:

Det varma och torra vädret har gjort det svårt för södra och mellersta Sveriges lantbrukare. Nu kräver Lantbrukarnas riksförbund, LRF, att EU:s krisfond ska användas för att stötta bönderna.
– Det är ett väldigt akut läge i år. Det är den värsta torkan på ett kvarts sekel, säger LRF i sin skrivelse till EU.

Sörmlands lantbrukare har svåra tider just nu med dåliga skördar och brist på mat till djuren. Årets spannmålsskörd spås bli upp till 60 procent mindre än normalt.


Därför kräver LRF flera åtgärder. De vill att EU:s ersättningar ska betalas ut i förskott och att EU:s krisfond ska kunna användas till att stötta lantbrukarna.

Dessutom vill LRF att Jordbruksverket och andra myndigheter gör utbetalningar tidigt under hösten.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) håller med LRF om att situationen för landets bönder är svår. Tillsammans med Finland och de baltiska länderna har han föreslagit för EU att krisfonden ska användas till de drabbade lantbrukarna.

– Hur kommissionen kommer att ta ställning till det är för tidigt att säga, men vi påvisar det problem som finns, säger Sven-Erik Bucht.

På frågan om varför Sverige inte kan lösa det här själva svarar landsbygdsministern:

– Nej, vi har en gemensam jordbrukspolitik och i den gemensamma jordbrukspolitiken finns de här krisfonderna just för den här typen av ändamål.

Företrädare för LRF i Bryssel uppger till Land Lantbruk att något svar ännu inte har kommit från EU. Men det finns ytterligare en utväg. Eftersom det som en följd av att det redan i höstas öppnades upp för ekonomiskt stöd, efter regnet som då orsakade ett svårt skördeläge, finns det hopp om stöd.

– Vi hoppas att det ska bli möjligt med sådana typer av stöd, även för den här perioden, säger Ingrid Rydberg, chef för LRF:s Brysselkontor, till Land Lantbruk.