Ökat vaccinationstryck

Många vill vaccinera sig mot TBE i år. TBE-viruset sprids med fästingar. Foto: Thinkstock Photos
Textstorlek:

”Det har varit något av en boom”. Det säger Irene Bävman Fjäll, tillfällig chef på vårdcentralen i Gnesta. Just nu är det många som vill vaccinera sig mot TBE. Trycket har varit så högt att vaccinet tagit tillfälligt slut på flera håll.

När Sörmlandsbygden ringer vårdcentralen i Gnesta har vaccinet varit slut i ungefär en vecka.

– Problematiken är nationellt, så även de privata vaccinationsbussarna har haft problem med vaccin, säger Irene Bävman Fjäll.

På Gnesta vårdcentral är känslan att det finns ett ökat intresse för att TBE-vaccinera sig bland allmänheten. I Gnesta erbjuder man drop in-tider för både barn och vuxna, och dessa vaccinationstillfällen har varit välbesökta.

Från och med i år är det dessutom gratis för alla barn upp til 19 år att vaccinera sig mot TBE vid landstingets vårdcentraler, samt hos vårdgivare med avtal med landstinget.

Men att det upplevda, ökade trycket bara skulle bero på de nya bestämmelserna tror inte Irene Bävman Fjäll.

– I år har det varit jättemånga, både unga och gamla, som vaccinerat sig. Det har varit något av en boom. Men jag tror inte att det enbart beror på att det har varit gratis för de unga. Jag upplever att det har varit mycket marknadsföring av TBE-vaccination i massmedia och det tror jag har spelat in.

Att många vill vaccinera sig i Gnesta är kanske inte så konstigt. Sörmland klassas som ett riskområde vad gäller TBE och mest utsatta är orterna längs kusten. Dit hör Gnesta kommun – vilket vårdcentralen givetvis är medveten om. Därför är organiseringen inför fästingsäsongen viktig.

– Vi har haft gott om drop in-tider i år. Tiderna är planerade på ett sådant sätt att de stämmer med vaccinationsschemat. Jag tycker att det varit fördelaktigt. Tack vare drop in-mottagningarna har vi inte haft samma trafik in på telefonerna.

Är det försent försent att vaccinera sig nu?

– Det är aldrig försent att vaccinera sig, men man ska veta om att man inte får skydd efter bara ett vaccinationstillfälle. Man behöver gå minst två gånger innan det får någon effekt.

Den som är under 50 år tar vanligtvis tre doser första året. Dos två tas en till tre månader efter dos ett och dos tre tas fem till tolv månader efter dos två. Efter det är man skyddad i tre år.

Efter den fjärde dosen behövs en påfyllnadsdos vart femte år.