Djurskötare för en dag

Textstorlek:

Att få jobba med djur är vad många unga drömmer om. För en dag blir det verklighet för Ebba, Rasmus, Elin och ett gäng andra sommarlovslediga som besöker Odensicke gård, utanför Stallarholmen.

Det är Louise Forsbäck på Odensicke gård som tar emot de förväntansfulla barnen som idag ska få hjälpa till med djuren på gården.

– Först ska ni få assistera mig när vi ska märka kaninerna, säger hon.

I samlad tropp, med hunden Njala i spetsen, beger vi oss till kaninerna. Här finns en nyfödd kull som ska märkas med ID i örat.

– Gör det inte ont, undrar Ebba förskräckt.

Men Louise lugnar och förklarar att kaninerna blivit bedövade i höger öra där id-märkningen ska ske. Ebba och de andra barnen får hjälpas åt att hålla kaninungarna under tiden som Louise vant och smidigt fixar märkningen.

– Det här är jättekul, det är ju alldeles på riktigt och jag för hjäpa till, säger Rasmus entusaiastiskt.

Sedan är det dags att gå till hönshuset. Här får de modiga stoppa in handen i hönornas reden och känna efter om det finns några ägg – och det gör det!

– Men det gör faktiskt lite ont när de pickar på handen, säger Emma.

Det är hög tid för det lilla gänget att bege sig till grisarna. De är jättehungriga och dagens första rätt blir familjens överblivna potatisgratäng. Emil vågar också gå in till grisarna som direkt kommer fram till honom.

– Grisar är väldigt sociala och nyfikna, säger Carina Forsbäck, på Odensicke gård.

Det är också Carina som tar med sig hela gänget av ”djurskötare” in till ladugården där korna står. Flera av dem har fått kalvar och entusiasmen är stor.

Både kor och kalvar är snälla och tålmodiga. De låter sig villigt klappas och kramas om, av alla barn.

Får, hästar och lite andra smådjur ska också pysslas om innan dagen är över när trötta men glada barn hämtas av sina föräldrar.

Nu finns det saker att berätta om hemma!