Detta år borde gynna svedjenävan

Textstorlek:

Fammo, nu blir blommorna dlada.” Tvååringen hjälper till att vattna växter med vattnet från badbaljan där han plaskat, kört med båtar och tvättat alla leksaksdjuren. En sån här sommar får inte en droppe förfaras. Kissa helst i trädgården, istället för att spola bort dricksvatten i toaletten. (Guldvatten gör underverk som gödning. En del kiss till tio delar vatten.) Jag samlar vatten från potatisskrubbning och disksköljning i byttor och ger som presenter till de prydnadsväxter som inte står på den prioriterade listan som får bli bevattnade. Jag lider med dem i torkan.

Fram till för någon vecka sen har de flesta klarat sig för­vånansvärt bra, men nu verkar alla förråd vara uttömda. Alla slokar, gulnar, vissnar. Utom såpnejlikan. Det är en fantastiskt livskraftig växt. Den blommar överdådigt med sina rosavita blommor. Bladverket är fortfarande upprätt och friskt grönt. Det sägs att det bringar lycka att ha såpnejlika växande vid trappen. Om inte kan man ju tillverka egen såpa genom att skära sönder roten och koka den. Ska löddra fint och ta bort flottfläckar. Enligt gammal örtmedicin hjälper den också mot både gikt och gulsot. På alla sätt en toppenväxt – om det inte vore för dess imperialistiska läggning. Sätt en såpnejlika och den har strax tagit hela rabatten. Säger en som inte hade en aning om detta förut.

Det finns många växter med en stark livsvilja. Tänk på svedjenävan vars frön kan ligga i jorden i 150 år och vänta på en brand. Fröna behöver värme för att gro. Detta år borde gynna svedjenävan. Andra ligger och väntar på att hamna i ljuset. Vi grävde för en vattenledning i höstas och nu sprutar det upp fingerborgsblommor. Nästa år kommer de högresta blomställningarna vaja i trädgården med sina vackra blommor som givit växten dess namn. Det vetenskapliga namnet digitalis kommer av latinets namn för finger och glykosiderna från växten används fortfarande i hjärtmedicin.

Barnbarnet älskar att titta på växter, dra in doften, häpna över en humla som letar nektar djupt inne i blomman. Och det är klart – vad vore vi utan växterna. Vi skulle vara nakna, hemlösa och hungriga.

Växter kan nåt som vi inte kan – omvandla sol till biomassa. De betande djuren kan sen omvandla även näringsfattiga växter till kött. Men det krävs vatten i ekvationen också. Så frågan är: Är detta det nya normala i klimatförändringarnas spår? Heta, torra somrar och regn i mängder när vi inte vill ha det.

Jag har dansat regndanser i över en månad. Skam den som ger sig. Keep on dancing!