Yogatrenden är stark

Textstorlek:

Intresset för yoga har ökat under många år, och trenden är fortsatt stark. – Alla kan hitta något i yoga utifrån vad de söker, säger Lena Setterwall, som driver yogaskolan Lavandula i Katrineholm.

Lena Settervall upptäckte vad hon kallar ”den filosofiska biten” av yogan när hon bodde utomlands. Men det var först sedan hon återvänt till Sverige som hon började att gå på yogaklasser och åka på retreater.

– För mig blev yogan ett verktyg i sökandet efter balans och harmoni och att klara av livet med alla påfrestningar, säger Lena Setterwall. Fast när jag får frågan i dag brukar jag säga att jag började med yoga när jag tog mitt första andetag. Det är så integrerat och har blivit en livsstil.

Lena Setterwall har drivit företag sedan slutet på 90-talet. Till att börja med var verksamheten inriktad på aromterapi.

– Men folk ville att jag också skulle börja att lära ut yoga. Därför gick jag en yogalärarutbildning.

Lena Setterwall konstaterar att yoga har varit populärt i många år och att populariteten bara tycks öka.

– Förklaringen är nog att yoga har en väldigt bra effekt. Alla kan hitta någonting i yoga utifrån vad de söker, säger hon.

Motiven till att börja med yoga kan vara allt från att man vill lära sig att slappna av och hantera stress till att man vill bli mjukare och vigare i kroppen.

– Den fysiska delen är ofta populär. Men du lär dig också att vara medvetet närvarande, och det tror jag att många längtar efter. I yoga vänder vi ju uppmärksamheten inåt, och man behöver kunna släppa taget i vaket tillstånd och inte bara när vi sover.

Lena Setterwall undervisar både om kroppspositioner och andningstekniker.

– Andningen är som en länk mellan kroppen och sinnet, säger hon.

Djupavslappningsteknik och meditation ingår också i kurserna.

– Men den röda tråden som går genom allt handlar om den medvetna närvaron, det som också kallas mindfulness. Den är populär av samma skäl som yogan är det. Vi behöver bli mer medvetna och närvarande för det får oss att slappna av mentalt.

Lena Setterwall säger att den vanligaste missuppfattningen om yoga handlar om att man måste vara vig.

– Yoga handlar om att skapa balans i kropp, psyket, sinnet och att skapa balans mellan kroppen och sinnet som leder till balans och harmoni med din omgivning. Så yoga innehåller också mycket av mentala förhållningssätt eller mental träning.

Kvinnor dominerar stort inom yoga.

– Jag tror att 90 procent som går på mina lektioner är kvinnor. Men de män som kommer brukar stanna lite längre, säger Lena Setterwall.

Hon vet inte riktigt varför det ser ut så.

– Jag tror att alla skulle må bra av yoga. Men för att få effekt bör man praktisera ofta och regelbundet. Jag rekommenderar 15 minuter minst tre gånger i veckan om man vill uppleva en förändring.