Värmerekord slår hårt

Textstorlek:

– Jag har aldrig varit med om något liknande under alla mina år. Värst är det för lantbrukare med kor, för dem är situationen förfärlig och snart finns inget foder och till slakterierna är det årslånga köer, säger Carl Von Stockenström på Berga säteri i Åkers Styckebruk.

Carl Von Stockenström är född och uppvuxen på Berga säteri. Han har upplevt vädrets nyckfullhet många gånger men säger också att under de senaste 20 åren har det varit konstant ganska bra i Sörmland.

– Men jag minns att, innan dess, har vi drabbats både av försommartorka och riktigt tuffa höstar många gånger under min uppväxt. Det är erfarenheter jag har nytta av i år, säger han, och tillägger, med lite humor:

– Det gäller att vara engagerad och lyssna på de gamla gubbarna ibland.

Carl säger annars att han inte vågar sia om hur det här odlingsåret ska bli. Det är för tidigt. Även om det började illa, med regnig höst var vintern kall och bra. Att försommaren sedan har varit alldeles för het och solig har förstås ställt till det.

– Men har man haft lite tur och varit skicklig, och inte heller förivrat sig och sått för tidigt, tror jag att det kan bli ett normalt intäktsår även om skörden absolut inte blir normalstor. Det kan vara så att priserna blir bra och kanske kan också kvaliteten på en del spannmål vara hygglig med höga proteintal.

Carl Von Stockenström har inte längre kor och han säger att han lider med lantbrukare som har djur. För det är på dessa gårdar vädret den här säsongen vållar de absulut största problemen.

– För gårdar med kor är situationen väldigt allvarlig och vi har ännu inte sett slutet på hur det ska bli. Folk har jagat hö under hela vintern och i väntan på regn har nu mångat skördat det som finns. Även om kvaliteten varit fin så blir det inga volymer.

– Och för dem som ger upp blir det ju mycket allvarligt eftersom köerna till slakterierna är årslånga och bristen på foder uppenbar.

Erik Almrin har kor på Selaön och håller med Carl.

– Det är ett extremt år. Jag tycker synd om alla yngre som just har startat upp sin verksamhet. Det måste vara oerhört tufft. Jag har aldrig varit med om ett år som detta, säger Almrin.