Skådespel om den kungliga historien

Textstorlek:

På nationaldagen är det premiär för årets uppsättning av Nya Vasaspelet, ett folkbildande folklustspel som startar med ett blodbad.

I slutet av föreställningen kliver Gustav Vasa ut på scenen för att krönas till kung. Under de två veckor som Vasaspelet pågår utanför domkyrkan i Strängnäs byter lokala kändisar av varandra i rollen som blivande kung.

Den första gästen är hemlig och den siste på scen är Moderaternas partiledare, Strängnäsbon Ulf Kristersson.

– Gästerna får improvisera som Gustav Vasa, men ska ha något att säga under kröningen, säger Maria von Beetzen, som tog initiativet att lyfta upp och modernisera teaterföreställningen som tidigare visats i Strängnäs.

Enligt henne är det här nyskrivna ”Vasaspelet” en modern, feministisk och framåtsyftande föreställning.

Charlotte Huldt som skrivit manus och som regisserar säger att hon valde Mäster Olofs husfru som huvudperson just för att få möjlighet att se på 1500-talets samhälle med hennes ögon.

– Jag har botaniserat i historiska dokument och skrivningar, säger Charlotte Huldt.

Den 6 juni 1523 valdes Gustav Vasa till kung av riksdagen i Strängnäs 1523. Därför beskriver många inom svensk historieskrivning Gustav Vasa i första hand som en landsfader och skaparen av den svenska nationalstaten, medan andra ser honom som en tyrann.

– Vi ville inte berätta historien om en gammal tyrann, därför börjar föreställningen tidigare, vid blodbadet, säger Maria von Beetzen.

– Vi har med en del av intrigmakeriet som pågick. I år har vi en häst på scen, en väldigt fin, lugn och utprovad häst,

Förra året visades det ”Nya Vasaspelet” för första gången. Det var succé enligt Maria von Beetzen.

– Vi har kunnat utvecklats och skickat några skådespelare på kurs. Dessutom är det mycket annat som händer under de här ”VasaVeckorna” i Strängnäs, säger hon.

Arrangemangen startar redan i kväll med Jan Eliasson i domkyrkan som pratar om mänskliga fri- och rättigheter. Han har en lång utrikespolitisk karriär bland annat som ordförande i FN:s generalförsamling. Rubriken på hans föreläsning är ”Hot och hopp i en osäker värld”

Under veckorna är det flera föredrag som handlar om frihet och demokrati, bland annat den tidigare biskopen Jonas Jonsson kommer att prata om ”Rätt och frihet” som bland annat handlar om Sveriges protest mot nazismen.

Och det blir konsert med Romeo & Julia Kören som levererar en egensinnig form av vokal dramatik med stor musikalisk spännvidd. Kören ger en renässanskonsert utanför Domkyrkan den 7 juni.

Föreställningen visas åtta gånger, och enligt Charlotte Huldt är det inte samma föreställning i år som förra året.

– Det är som Disney på julafton – vi lägger till nya grejer varje år, säger hon.