Exakt precision när taket tar plats

Textstorlek:

En tio ton tung överdel på nya silon vid Gabrielstorp i Gropptorp vägde lätt när den stora inhyrda mobilkranen lyfte taksektionen från marken. 20 meter upp i luften fick silon ett nytt tak och mer plats.

– Just i år känns det kanske lite fel att satsa på en ny silo eftersom det spannmål som kommer upp torkar och det som är i backen inte gror, säger Anders Pettersson på Gabrielstorp.

Under många år har det varit svårt att få plats med spannmålet i gamla silon. Anders driver Gabrielstorp tillsammans med sina bröder, eftersom deras tidigare silo var för liten har de tvingats till olika tillfälliga lösningar.

De har fått lägga sitt spannmål i andras silon och fickor, men i år blev de av med de möjligheterna. Nu har de därför investerat tre miljoner kronor i en helt ny anläggning.

– Nu kommer vi inte behöva jobba dygnet runt för att flytta om spannmålet. Det har varit mycket arbete med det, på så vis är det arbetsbesparande, säger Anders.

Den nya silon är en investering på runt fem miljoner kronor Den är drygt 20 meter hög och har plats för 640 kubik.

– Nu kan det bli så att vi tar emot andras spannmål. Dessutom finns det utrymme att utöka produktion, säger han.

Hela silon ska så småningom bli röd, liksom övriga byggnader på gården. Arbetet med silon har pågått sex till sju veckor och det ska fortsätta ett tag till, med monteringen, färgen och så småningom elen.

– Svart är standardfärgen, men det blir så varmt och vi tycker det blir finare med röd.

Tyvärr ser det inte ut att bli något toppenår för spannmålsbönderna, redan nu har torkan och hettan satt sina spår.

– Det första som blir klart på våra åkrar är vete som det blir väl det som kommer att lagras först i silon. Det ser ut att vara en skördeminskning med 25 procent, än så länge. Fortsätter torkan vet jag inte hur det blir.

– Det är så det är att vara lantbrukare. Vi får hoppas på bättre skörd nästa år, säger han.