Dansa runt stången

Textstorlek:

Det finns gott om midsommarfiranden att välja på i Sörmland. Många bjuder på stång, dans och lekar. För den som inte packar korgen finns det i regel fika att köpa. Vet du inte vad du ska hitta på kanske du kan hitta något spännande här.

I Bettna tog PRO och hembygdsföreningen upp midsommarfirandet igen förra året. Då var det flera år sedan sist. Det var ett populärt initiativ, därför satsar de lite extra i år med traditionsenligt firande på eftermiddagen med stång, musik, dans, pilkastning, fiskdamm och fika. På kvällen blir det dans till Kenneth Hertz orkester.

I Flen är det ett flitigt firande på olika håll i kommunen, vid Vadsbro kyrka, i Årdala, Mellösa och Malmköping. Där kan man handla iskyld läsk. Isen har förvarats i isdösen sedan den togs upp ur Hosjön den 10 februari i år. I Sparreholm bjuder hembygdsföreningen på mer udda lekar som bollkanon och porslinskrossning.

På Hjälmargården utanför Vingåker kan man starta med att klä stången och sedan äta buffé innan dansen startar på eftermiddagen. Högsjö bollklubb har bjudit in Hornmusikkåren som spelar i parken och det blir ringdans runt stången. Aviva och Diza spelar och gycklar Simon underhåller.

Västra Vingåkers hembygdsförening hälsar välkommen redan ikväll till de som vill hjälpa till att klä stången – uppmaningen är att ta med liljekonvaljblad. På midsommarafton är det lotterier, fiskdamm, bollkastning, pilkastning och ringlekar runt stången.

Julita gård har ett traditionellt midsommarfirande med dans kring midsommarstången med musikunderhållning från scen, dans och lekar, dansuppvisning och lotterier. Även där är man välkommen att hjälpa till att klä stången redan idag. På midsommardagen är det spelmanstämma med allspel, buskspel och folkmusikkonsert i Skansenmuseet.

I Barva bygdegård utanför Eskilstuna kryddas firandet av dragkamp. I Krusgårdsparken i Torshälla är det mästerskap i pil- och hästskokastning, på Sörmlandsgården i Eskilstuna leder Folkdanslaget dansen. Sockenstugan i Stenkvista serverar jordgubbstårta efter dansen.

I Skottvång är det dans runt stången, muséet är öppet och milan är under uppbyggnad i gruvhagen. Stallarholmens hembygdsförening firar vid Mälsåkers slott. Uppmaningen är att ta med lite blommor för att klä stången innan dansen drar igång. Härads hembygdsförening majar stången på förmiddagen, på eftermiddagen blir det dans.

På Folkets park i Nävekvarn blir det midsommarfirande ”som vanligt”. Det blir dragspel och traditionella lekar runt stången. Även på Vallarna vid slottet i Nyköping är firandet traditionellt med stångresning, ringlekar, kampsporter, lotterier, fiskdamm och dansuppvisning av FDL på Nyköpingshus med musik av Nyköpingshus Spelmansgille.

I Björnlunda firas midsommaren i Ekhagen med levande musik av Näckrosorna, dans kring midsommarstången och hembakt ”fika”. Även på Frustunagården i Gnesta dansas det runt midsommarstången som kläs på förmiddagen. Det blir också allstång med bubbel och snacks. PRO-kören står för underhållningen.

På Gryts hembygdsgård i Stjärnhov firas midsommar med blommor och klädd stång. Alla uppmanas att ta med blommor och grönt att pynta med. Sedan blir det dans till levande musik och traditionella lekar.

På Frustuna hembygdsgård kläs stången på förmiddagen sedan kör barn från Gnesta en dansuppvisning. Gnesta Kallemuseét och den gamla handelsboden är öppna.

På dagen arrangerar Gåsinge Dillnäs hembygdsförening dans kring midsommarstången vid Ullevi hembygdsgård och på kvällen är det dans på logen till levande musik.

Jogersö festplats, utanför Oxelösund, spelar upp till midsommarlekar på stora gräsmattan under ledning av Oxelö Gille. På kvällen arrangeras ”Midsommarmästare i bangolf”.