Uppe i ottan för att spana efter göken

Textstorlek:

– Nja, kanske är det inte göken som är det mest intressanta. Det är nog snarare upplevelsen att få möta naturen så här tidigt på morgonen, säger Birgitta Karlsson, som leder dagens vandring, på span efter göken.

Det är tidig morgon och Kristi himmelfärdsdag. Daggen ligger fortfarande i gräset. En svensk gammal tradition ska genomföras. Det är dags för gökotta. En fågelskådartur och picknick med anor till 1700-talet.

Stora grupper människor kunde då ge sig ut på promenad i skogen eller i stadsparker tidigt, i ottan, för samkväm och kafferep, och för att lyssna på vårfåglarna, främst göken.Och det är just på Kristi himmelfärdsdagen det ska ske. Allt enligt tradition. Då är nämligen möjligheten som störst, i alla fall i södra och mellersta Sverige, att få höra årets första gök.

Som i gåsmarsch, över stockar och sten, beger sig ett 15-tal av Svenska Turistföreningens medlemmar i Strängnäs ut på äventyr. Klockan är sex på morgonen men ingen tycker att tidipunkten är ”okristligt” tidig.

– Det är härligt att få komma ut nu när naturen och skogen är så skir, säger Peter Tengbrand, som även tagit med sig hunden Ester på utflykten.

Peter tillhör de mest erfarna vandrarna i gruppen. Han har just återvänt efter fyra veckor som stugvärd i fjällen.

– Men nu är det som vackrast här, säger han.

Trots att någon är synskadad och en annan i gruppen har problem med ett ben verkar krämporna lätta lite och ingen har problem att balansera över kärren på plankor, man hjälps åt.

– Vi väljer varje år en hemlig, ny plats och den här säsongen går utflykten till Stånggången i skogarna runt Åkers Styckebruk, förklarar Birgitta.

Plötsligt blir det tyst, i den annars så pratsamma gruppen.

– Lyssna, ljudet kommer snett framför oss….

Och där är det. Det klassiska ”ko-ko” från göken. Och från väster är det som stämman ljuder. Vilket innebär tur, eller som den gamla folktron säger; västergök är bästergök…