Kryssa ateljéer i helgen

Textstorlek:

I helgen finns det möjlighet att frossa i kultur. Det är konstrunda i Östra Sörmland och kulturellt kosläpp i Gnestas Vårspira.

Över 50 olika ateljeer har öppet hus och säger välkommen till alla som vill träffa konstnärer och hantverkare, kanske få se hur de gör och prata om verken.

I Bettna öppnar Kerstin Zetterstöm sin atelje med keramik, måleri och kläder.

– Jag använder stengods och porslinslera till min keramik, då tål den att diskas i maskin. Jag brukar berätta hur jag gör med drejandet och glasyren. Det handlar om värme och syre för att få rätt färg.

Hon är van att öppna ateljen och ta emot besökare på olika keramikkurser.

– Det ska bli roligt. Jag hoppas folk ska strömma in.

I ateljén finns både bruksföremål och konstkeramik. Hon har vackra koppar, spännande masker, ekivoka skålar och annorlunda tekannor.

– Jag tycker om att variera mig. Det är därför jag syr kläder och målar akvarell och oljepastell också.

Kerstin har skyltat ordentligt till ateljén på landet. Det finns också karta att hämta på Nyköpings Turistbyrån vid Stora Torget samt på NK-villan för den som vill åka runt till flera olika konstnärer eller hantverkare.

Förening i Konst arrangerar Konstrundan i samarbete med Konstföreningen i Östra Sörmland. Under fjorton dagar har det funnits smakprov på olika verk från konstnärerna på NK-villan.

Det är sammanlagt 57 konstnärer och hantverkare som visar allt från oljemåleri och skulptur till återvinningskonst och luffarslöjd. De är spridda från Nävekvarn och Oxelösund över Nyköping till Gnesta och Stjärnhov.

I Gnestabygden är det Vårspira som bland annat kombinerar ett våryrt kosläpp med konstutställning, glasblåsning och glasspaus. Det är djur, natur och kultur i samarbete. Kosläppet sker vid Skeppsta.

Det är också öppet hus på Näs Larslund utanför Gnesta med väggskåp, oljemålerier, konsthantverk, öppen trädgård och en folkmusikkonsert.