Välkommen vårvärme

Textstorlek:

Oavsett om det yr blötsnö eller är en ljummen kväll ska våren firas in på måndag. Över hela länet tänds valborgsmässoeldar för att hälsa våren välkommen.

Många hoppas naturligtvis att de liksom Astrid Lindgrens Madicken ska kunna använda sandaler utan att frysa tårna av sig, men det är sällan det sker.

Att fira in våren är en djupt rotad tradition. Enligt Carl von Linnés anteckningsbok från 1749 framgår det att Valborg ända sedan ”Hedenhös” ägnats åt att tända eldar, skydda boskap från rovdjur och magiska krafter. Han skriver:

”Ty lantmannen har för sed alltifrån Hedenhös, att natten före Valborgsmässodagen upptända eldar på marken, att däromkring dansa och fägna sig åt den kommande sommaren, vilket alltså är relikvarier av de gamlas Floralia, som endast är kvarhållen i Uppland och de nästgränsande socknarna men näppeligen i andra svenska provinser”.

På måndag är det dags för Valborgsfirandet. Enligt tradition ska en manskör sjunga in våren, och det hålls tal i samma syfte.

Sörmland erbjuder ett varierat utbud av firande med en del manskörer och tal men här finns också också eldshow, fyrverkeri och pilkastning.

Bakom Culturum i Nyköping firas barnens valborg med Clownen Ottilia som också håller ett vårtal till barnen.

I Björnlunda sjunger Björnlunda Nya Manskör in våren vid Kyrksjön medan Hagstumosse i Gnesta bjuder på spelar rockbandet Black Michael.

På Holmberget i Torshälla sjunger manskören W:6 sjunger men det blir också solosång av Angelina Pavanelli och eldshow med Jonkos.

I Katrineholm går Scoutkåren i fackeltåg och lämnar över facklorna till äventyrarscouterna som paddlar ut och tänder elden på en flotte i Djulö. Äve i Österåker blir det fackeltåg innan brasan tänds.

Många lovar fyrverkerier men i Ryssbergen i Nyköping lovar de istället att firar utan smällare för att både barn och husdjur skall trivas. Även Härads Bygdegård utlovar ett fyrverkerifritt firande.