Otippad vann matslaget

Textstorlek:

Med sin fermenterade soda kammade Daniel Lindström från Eskilstuna hem hela riksfinalen av Matverk 2018.– Jag känner mig fortfarande helt förvirrad. Jag är ju bara en vanlig kille som gillar att plocka örter och experimentera med smaker, säger han.

Förra veckan delade prestigekocken Mattias Dahlgren ut årets pris i Matverket. Priset gick till Sörmland och det var Daniel Lindström som tillsammans med Rebecka Adolfsson och Victor Sund, tävlingens “dark horses”, som plockade hem segern.

Men Rebecka och Viktor är på resa så det var Daniel som ensam fick ställa sig i rampljuset.

– Helt otroligt, jag fattar ingenting. Jag känner mig inte särskilt kunnig, jag bara gör, säger Daniel.

Och det han gör har nu gett eko i hela Matsverige. Det handlar alltså om en alkoholfri dryck, fermenterad soda.

– Man kanske kan säga att det lite fungerar som med surdeg. Till en början river man någon lämplig produkt, i det här fallet rödbeta. Man river lite, tillsätter socker. och matar. Sedan börjar själva jäsningsprocessen och efter någon vecka tillsätts vatten och produkterna, nu senast pressad rödbetssaft och nässlor.

Det låter enkelt men handlar om mycket exprimenterande och många försök innan produkten är helt klar. Daniel, Rebecka och Viktor plockar alla grönsaker och örter själva.

De provar olika kombinationer och blandningar innan de hittar något som tydligen är så perfekt att det slår ut alla korvar, surdegsbröd, ostar och annat som tävlar i Matverk.

Men den som tror att Daniel är kock, eller möjligtvis sommelier har helt fel.

– Just nu är jag arbetslös. Men precis idag har jag fått sommarjobb, som boendestödjare inom kommunen, säger han.

Så du ska inte ägna dig åt matlagning och gastronomi?

– Kanske, kanske inte. Jag har ju bara halkat in på det här eftersom jag började jobba på ett vegancafé som Rebecka och Viktor drev. Det var där jag började göra egna drycker. Men egentligen är jag musiker.

Musiker?

– Ja, jag är utbildad på musikhögskolan och är klassisk pianist.

Hur det går med det återstår kanske att se. Daniel säger att han gärna skulle vilja satsa, tillsammans med sina vänner, på att utveckla dryckerna.

Det speciella med den fermenterade sodan är att den smaksätts efter vad säsongen har att erbjuda. Det ledde till att när Daniel vann den lokala finalen i Sörmland bestod sodan av rönnbär och äpple, men den kombiantionen var inte säsongsaktuell vid riksfinalen i veckan. Därför blev det rödbeta och nässlor. Rödbetorna fick de plocka gratis mot att de rensade ogräs. Det var så Daniel hittade nässlorna och fann kombinationen.

– Vi gör drycker med blåbär, hallon, lingon och alla bär och frukter vi hittar. Och när vi har pressat ur saften torkar vi skalen. Det är jättebra att använda senare vid till exempel bakning.

– Vi måste bli bättre att ta tillvara på det naturen ger. Så enkelt är det.