Nya vägar ut i skogen

Textstorlek:

Gunilla Karlsen håller i kartan och kompassen. Hon har nappat på Orienteringsklubbens intensivkurs för vuxna och ska lära sig hitta i skogen.

– Jag tycker om att gå i skogen men är rädd att gå vilse, därför får jag hålla mig på stigarna och det är jag trött på, säger hon.

Det är första gången Gunilla orienterar, och hon gör det i sakta mak. Hon och maken anmälde sig tillsammans på kursen.

– Vi orienterar gående. För mig är huvudsaken att jag får lära mig karta och kompass, eftersom jag vill vara säker på att hitta hem igen.

Under våren satsar Katrineholms Orienteringsklubb på olika sätt att få ut folk i skogen. Intensivkursen som Gunilla deltar i vänder sig till alla.

– Det är en underbar sport så det är klart att vi vill att fler ska upptäcka glädjen i att orientera, säger Agneta Grönlund som hållit på i 45 år.

– Man springer tills man faller död ner. Jag ser fram emot nästa år, då kommer mitt orienterande att nå nya höjder för jag kommer att få använda en större skala på kartan och kommer att se mycket bättre, säger hon och skrattar.

Elva personer i olika åldrar och med olika ambitionsnivå går intensivkursen. De delas upp i små grupper för några vill springa fort, andra lite lagom och medan Gunilla vill gå.

Anki Gustafsson, som liksom Agneta har orienterat i 45 år, följer med på Gunillas tre kilometersrunda. Anki visar sänkor, höjder, kraftledningsmarkeringar och brötig skog.

– Jag har absolut inget lokalsinne, men det behövs inte när man har karta och kompass, säger hon.

Förutom intensivkurs finns det möjligheter att TRIM-orientera med Naturpasset – en klassiker som orienteringsklubben dammat av. Det är bara ett köpa en karta och ge sig ut i skogen för att leta kontroller.

Hittaut är ett friskvårdsprojekt med start den 10 maj. Det gäller att skapa ett digitalt konto, registrera checkpoints och ladda ner en app sedan. Det är ett sätt att få motion samtidigt som du upptäcker nya och vackra platser i kommunen, de flesta platser ligger i närområdet.