Fördomar mot äldre

Textstorlek:

För några veckor sedan gjorde Filip Hammars pappa succé i TV-showen Skavlan. Men många, framför allt äldre, har också irriterat sig över att såväl sonen Filip, 43, som programledaren Fredrik Skavlan, 51, talade ”över huvudet” på 75-årige Lars Hammar.

– Visst finns det fördomar mot äldre, säger Lennart Cragéus, som passerat 75-årsstrecket.

– Det är säkert ingen som gör det med flit och jag tror det finns två anledningar till det. Dels handlar det om det digitala. Vi är ju inte födda med detta utan tar ofta hjälp av yngre generationer som då kanske inte tänker på att vi har andra kvaliteter som livserfarenhet och bildning. Dels handlar det om att vi faktiskt konsumerar olika när det gäller musik, film och litteratur. Det innebär att vi inte riktigt möter varandra i samtal över middagsbordet.

Lennart Cragéus säger också att det kanske var lite enklare förr när man levde tillsammans och då träffades till vardags över generationerna. Han minns själv en ”gammal” farbror, under sin uppväxt, som hade utvandrat till Amerika men återvänt. Hans berättelser har haft en påverkan på Lennart hela livet.

– Det kanske inte är lika vanligt idag att man möts och pratar och delar livserafrenheter. Det finns ju så mycket kunskap på internet som de yngre snabbt kan ta till sig, på gott och ont.

– Jg tycker att det är viktigt att vi äldre håller oss ”á jour” och hänger med så gott det går.

Men åter till Skavlan och känslan om att prata ”över huvudet på äldre”. Många känner igen sig men eftersom det handlar om en känsla är det svårt att göra något konkret, annat än att tala om det.

Däremot, skulle det handla om uppenbar diskriminering, till exempel att någon inte får ett arbete med motivationen att den sökande är för gammal finns det lagar. Det handlar om lagen om diskriminering.