32 kommuner får pengar mot segregation

Textstorlek:

Regeringen vill fördela 2,2 miljarder årligen till 32 kommuner för att bekämpa segregation. Alla de 32 kommunerna har problem med så kallade utsatta områden, bland annat Katrineholm.

Regeringen kom i höstas överens med Vänsterpartiet om en långsiktig satsning mot segregation på nästan 20 miljarder på tio år.

Vid en pressträff i Linköping presenterade regeringen hur pengarna ska fördelas.

– I kampen mot brottsligheten behövs snabba och kompromisslösa insatser. Gängbrottsligheten har ingen plats i Sverige, säger statsminister Stefan Löfven.

– Men vi måste vara lika kompromisslösa mot brottens orsaker.

De 32 kommunerna har områden som kraftigt avviker negativt från rikssnittet när det gäller arbetslöshet, sysselsättningsgrad, utbildningsnivå och valdeltagande. Till exempel är arbetslöshetssnittet i områdena tio procent jämfört med 4,3 procent i riket. Andelen lågutbildade är 28 procent jämfört med 14,2 procent i riket.

De kommunerna får nu ansöka om att få ta del av miljarderna för insatser mot segregation.

Bland kommunerna finns storstäder, men även mindre städer som Borlänge, Gävle, Filipstad, Katrineholm, Perstorp och Trollhättan.

Kommunerna vi valt ut har områden med väldigt stora klyftor, säger Ibrahim Baylan (S), minister med ansvar för utsatta områden.

Han påpekar att pengarna ska användas till långsiktiga insatser, inte kortsiktiga projekt. Det kan till exempel handla om trygghetsåtgärder som övervakningskameror, trygghetsvakter och bättre belysning, men även sociala insatser.

Det är kommunerna som själva ska avgöra vilka åtgärder som har mest effekt.