Vargskytt inför rätta

Den vargtik som sköts vid Sjundareviret utanför Gnesta lämnade flera halvvuxna vargvalpar efter sig. Bilden är av en annan varg. Foto: Getty Images/Purestock
Textstorlek:

Ett sms med texten ”The target is eliminated” kan vara det som fäller den man som sköt vargtiken i Sjunda utanför Gnesta hösten 2015.
I veckan inleddes rättegången och den 70-årige skytten står åtalad för grov olaga jakt vilket kan ge fängelse.

Nu är rättegången inledd vid Södertälje tingsrätt och dom väntas i mars. Det är en man i 70-årsåldern som står åtalad för grovt jaktbrott. Mannen, som var ute på hundpromenad, sköt en vargtik 2015 och hävdade att han gjorde det i nödvärn.
Den åtalade mannen ringde själv polisen och anmälde att han hade skjutit en varg och uppgav att såväl han själv som hundarna varit hotade av vargen. Mannen hävdade det troligen var en varg ur det revir som tidigare, samma sommar, hade attackerat och dödat 26 får vid Molstaberg gård utanför Gnesta.
Anders Nilsson, jaktvårdskonsulent vid Jägarförbundet var förvånad över att ärendet skulle utredas och sa, i samband med att Sörmlandsbygden intervjuade honom när det stod klart att ärendet skulle utredas:
– Vi blev helt tagna på sängen. Enligt Länsstyrelsen var allt i sin ordning och hundföraren hade uppträtt korrekt genom att först skjuta varningsskott innan han sköt det dödande skottet. Dessutom kontaktade han själv Länsstyrelsen, allt enligt regelboken. Men plötsligt inleds en förundersökning, det är ett märkligt agerande.
Länsstyrelsen i Stockholm, bedömde att mannen hade handlat korrekt, enligt jaktförordningens paragraf 28 och skjutit för att skydda sin hund från en vargattack, men polisen var av en annan mening. Så också miljöåklagare Christer B Jarlås:
– Vi har redan en pågående förundersökning avseende misstänkta brott i området och nu läggs även denna händelse till i undersökningen.
Vid en husrannsakan i mannens bostad togs mobiltelefoner och datorer i beslag.
– I en av mobiltelefonerna hittades meddelandet ”The target is eliminated” vilket jag tolkar som ett tecken på att det inte rör sig om nödvärn, och mannen gick också runt med ett gevär på ryggen, det är detta jag vill att domstolen nu tittar på, säger Christer B Jarlås.
Totalt revs ett 60-tal får sommaren 2015 på gårdar runt Gnesta och Sjundareviret.
Lena Magnergård