Mustigt med fisk i grytan

Textstorlek:
Annons:

Vintermånaderna är det säsong för många matfiskar svenska vatten. Dessutom är det högsäsong för värmande grytor och soppor. Bra tid att lägga fisk i grytan, alltså.

Recepten på soppor och grytor med fisk kommer från Sjömatsfrämjandet.

Himlagod räkgryta

Här får grytbasen koka ihop ordentligt för att få fram en rund smak innan räkorna går i.

4 portioner

400 g skalade räkor (1 kg med skal)

4 msk smör

1 bananschalottenlök eller 3 vanliga schalottenlökar

3 vitlöksklyftor

1,5 dl stjälkselleri

1 grön chili utan kärnor

1 lagerblad

1 msk timjan

1 citron, rivet skal

1 burk krossade tomater

1/4 tsk cayennepeppar

1 tsk salt

1 tsk socker

2 msk pressad citronsaft

1. Finhacka schalottenlök, vitlök och stjälkselleri. Fräs i smör tillsammans med finhackad chili, lagerblad, timjan och citronskal i stekpannan.

2. Tillsätt krossade tomater. Krydda med cayennepeppar, salt och socker. Låt sjuda under lock cirka 30 minuter för att få fram smakerna. Tillsätt eventuellt lite mer vatten om det blir torrt.

3. Vänd ner de skalade räkorna en minut före servering. Låt dem inte koka, då blir de sega. Smaka av med citronsaft.

4. Servera med ris, bulgur eller ett gott bröd.

Ungersk gulasch

Gulasch är klassisk vintermat, men här är det fisk i stället för kött.

4 portioner

600 g fiskfiléer (kolja, uer, sej, lax, regnbåge eller havskatt)

2 msk olivolja

1 msk färsk spansk peppar

1 finhackad gul lök

2 msk finhackade rotfrukter

2 vitlöksklyftor

1,5 tsk paprikapulver

0,5 tsk spiskummin

2 msk tomatpuré

7 dl kycklingbuljong

1 dl hela tomater (på burk)

paprika i olika färger

bitar och skivor av motor, purjo, potatis

0,5 tsk rivet citronskal

salt och peppar

Citron & korianderyoghurt

2 dl matlagningsyoghurt

1 msk rivet citronskal

1 tsk citronsaft

0,5 tsk socker

0,5 dl grovt hackad koriander

2 msk olivolja, salt och peppar

1. Stek spansk peppar, lök, rotsaker och vitlök i olivoljan, rör i kryddor och tomatpuré.

2. Slå på buljongen, tomaterna och koka ihop till simmig konsistens.

3. Lägg i paprikabitar i olika färger, purjolök, bitar rotfrukter och rivet citronskal. Salta och peppra.

4. Lägg i fisken och låt den sjuda någon minut med lock på. (Hur länge beror på fiskbitarnas storlek)

5. Blanda ihop yoghurt, citronskal, citronsaft, socker, koriander och olja till en sås.

6. Servera grytan med ris samt citron och korianderyoghurt.

Mixad torsk- och palsternackssoppa

Snabb, festlig och jättegod som förrätt.

4 portioner

300 g torskfilé

300 g räkor utan skal

1 gul lök

150 g palsternacka

1 msk smör

7 dl vatten

ev. 1 dl vitt vin

3 dl matlagningsgrädde

1 buljongtärning

salt och peppar

Dillolja

0,5 dl matolja

2 msk hackad dill

1. Hacka lök och palsternacka. Fräs i smör och tillsätt vatten, grädde, buljongtärning och torskfilé i bitar och eventuellt vin. Koka i cirka fem minuter.

2. Mixa ihop olja och dill till en slät luftig olja.

3. Mixa soppan slät och smaka av med salt och peppar. Blir soppan för tjock, späd med lite vatten.

4. Servera med räkor och droppar av dillolja.

Orange laxsoppa

Frisk och fräsch soppa med smak av apeilsin.

4 portioner

400 g laxfilé

1 lök

1 orange paprika

1 liten fänkål

1-2 morötter

1 msk smör eller olja

1 tsk curry

0,7-1 liter vatten

2 fiskbuljongtärningar

1 stjärnanis

1-2 apelsiner

1. Skiva lök, paprika, fänkål och morötter grovt. Fräs i olja tillsammans med curry, utan att det tar färg.

2. Häll på vatten och buljongtärningar. Lägg i stjärnanis. Riv det yttersta av apelsinskalet, pressa apelsinen och häll ner i soppan. Låt koka i cirka 5 minuter.

3. Tärna laxen och lägg i soppan. Låt sjuda ytterligare någon minut.

Sej- och betsoppa

Servera soppan brödkuber från två brödskivor som steks gyllengula i smör och sedan vänds i två matskedar färskriven pepparrot.

4 portioner

150 g gulbetor

150 g polkabetor

2 schalottenlökar, grovt hackade

2 msk smör

6 dl vatten

1 fiskbuljongtärning

2 msk ättika

salt och peppar

400 g sejfilé

1.Koka betorna mjuka i lättsaltat vatten. Låt svalna och ta bort skalet. Skär betorna i skivor och kvartar beroende på tjocklek och form.

2. Fräs schalottenlök i smör utan att det tar färg späd med vatten och buljongtärning samt ättika.

Mixa med stavmixer.

3. Lägg i gulbetorna. Låt koka några minuter.

4. Lägg i fisken, låt allt få ett uppkok.

5. Lägg till sist i polkabetorna (ligger de i för länge blir all rosa). Smaka av med salt och peppar.

Servera med pepparrotskrutonger eller rikligt med färskriven pepparrot.

FAKTA

Byt ut fisken

Byt ut fisken i receptet mot en likvärdig fisk.

Abborre – gädda – gös – kungsfisk/uer

Hällsflundra – långa – marulk – piggvar – sejrygg – torskrygg

Lax – regnbåge – rödin – sik – öring

Marulk – havskatt – hälleflundra – lake – lubb

Rödspätta – bergtunga – rödtunga – sandskädda – slätvar

Sjötunga – bergtunga – fjärsing – piggvar – rödtunga – slätvar

Torsk – alaska pollock – bleka – hoki – kolja – lake – långa – sej

Källa: Sjömatsfrämjandet

Annons: