Genvägar till kunskap

Det går att hitta det mesta i vårens kursutbud. Att lära sig ta snygga bilder på mat till Instagram verkar vara viktigt för några - och kursen existerar! Foto: Lena Magnergård
Textstorlek:

Zombiekatastrof, medial kontakt eller hundars mentalitet – utbudet av föreläsningar är stort hos bildningsförbunden och ofta är det billigt.
Varför inte lära sig något när man har chansen. Sörmlandsbygden har botaniserat i vårens utbud.

Visst kan det vara kul att lära sig franska, dreja eller spela trumpet. Men den som inte har all tid i världen kan ändå förkovra sig lite genom att välja att gå på föreläsningar. Utbudet är stort och det finns mer eller mindre seriösa titlar att välja på.
Eller vad sägs om ”Matlagning för Instagram”. Under tre timmar får deltagarna lära sig att laga mat – inte för att det ska vara gott – utan för att det ska vara snyggt på bild.
Just den här kursen, ska erkännas, måste man åka till Stockholm för att gå. Men det finns annat.
En söndagseftermiddag i mars kan hugade åka till Eskilstuna för att lyssna till Göran Greider som talar under den intressanta titeln ”I trädgården hörs andra rösten”.
Till saken hör väl kanske att Göran Greider inte bara är journalist utan han skriver poesi också och därav kommer kanske rubriken.
En annan föreläsning, som endast kostar 30 kronor inklusive kaffe och smörgås, är konsten att lära sig överleva en katastrof. Men tro inte att det handlar om nöd eller krig.
Nej, här är det Herman Geijder som titulerar sig Zombieöverlevnadsexpert som föreläser och ABF som ger kursen skriver; ”Geijder blev 2015 framröstad som lyssnarnas sommarvärd i P1.
Hans senaste bok heter ”Överlev katastrofen! – tolv sätt att förbereda dig” om vad vi faktiskt kan göra för att öka våra chanser att överleva när en katastrof eller bara något helt oväntat inträffar”.
ABF-Akademien ger också kursen Gertrud Blomkvist – en av Torshällas modiga Suffragetter. Det är Giselle Emmoth som berättar om en lokal förebild för kvinnlig rösträtt och jämlikhet. Kanske intressant så här i val- och orostider.
Hos Studiefrämjandet finns chansen att utforska sina andliga sidor. I slutet av februari föreläser Louise Ellfolk från Eskilstuna Spiritualistiska förening om hur man kan öva upp sin förmåga att känna in energier.
För konstintresserade kan föreläsningen med den märkliga titeln ”Tack vare Hitler och Stalin” den första mars vara något att satsa på.
Den tidigare folkhögskolläraren Hans Lundén kommer till Multeum i Strängnäs och berättar om konstnärer som under andra världskriget tvingades att lämna sina hemländer och få en fristad i Sverige. Här har de sedan deltagt och berikat det svenska kulturlivet.
Funderar du på vad hunden tänker? Då kan det vara läge att ta en tur till Nyköpings Brukshundklubb när Curt Blixt kommer dit och föreläser om hundars mentalitet.
Curt Blixt har medverkat vid utvecklingen av Brukshundklubbens Mentaltest. Han kan säkert förklara varför och när det mentala kopplet ska stramas till eller släppas på.
Till sist vill vi också tipsa om en annorlunda föreläsningsserie på fem gånger i Vuxenskolans regi som heter ”Kondisvandringen”. Kondition och kondiskultur på samma gång!
Promenera 1-1,5 timme med en insatt guide för dagen, som visar och berättar. Turen avslutas välförtjänt på ett av stadens konditorier.
Föreläsningsserien ges tyvärr i Stockholm men det kan vara en bra idé för Sörmlands studieförbund att ta efter till hösten.
Tänk vad kul att få lära sig mer om anrika Sultans konditori i Katrineholm, konditori Amarant i Torshälla och klassikern Kumlins konditori i Nyköping.
Så där, det här var vår genomgång av vårens kurser. Självklart finns det många fler att välja på – det här var bara ett urval.
Och till slut, som det gamla ordspråket säger ”Det är aldrig för sent att lära sig något nytt”.
Lena Magnergård