Brist på välutbildade

Kock är ett bristyrke och utbildade har mycket lätt att få jobb, enligt Arbetsförmedlingen. Foto: Karina Frölund
Textstorlek:

Det råder brist på välutbildad arbetskraft i Sörmland.
Arbetsförmedlingen uppmanar unga som är på väg att välja yrke att satsa på utbildning, då kommer chanserna att vara mer än goda att få jobb.

Det är Arbetsförmedlingen som i veckan har presenterat sin årliga Framtidsprognos.
Chanserna att få jobb de kommande fem åren är goda inom nästan åtta av tio yrken. Men arbetsgivarna som anställer har en gemensam sak på sin önskelista.
– Det krävs i allmänhet en gymnasieutbildning för att ha goda chanser att få ett jobb. Inom många yrken krävs även högre utbildning, säger Annelie Almérus, analytiker på Arbetsförmedlingen.
– Självklart ska man utbilda sig till något som man trivs att jobba med. Men det kan vara bra att kolla hur arbetsmarknaden ser ut i den branschen.
Vill man jobba direkt efter gymnasiet är yrkesprogrammen ett smart val. Extra goda jobbchanser får du om du väljer program som bygg, fordon, el och teknik, industriteknisk, hotell och restaurang eller vård och omsorg.
Men de som satsar på högskoleutbildning har allra bäst chans till jobb.
– Data och it-specialister går en ljus framtid tillmötes, liksom sjuksköterskor och lärare. Arbetsmarknadens ser också väldigt bra ut för civilingenjörer, säger Annelie Almerus.
Även om arbetsmarknaden förändras på grund av digitaliseringen så är de yrken som Arbetsförmedlingen nu pekar ut säkra val för den som vill ha jobb efter utbildningen.
– Bristen inom dessa yrken hinner inte utbildas bort. Särskilt inom yrken som kräver längre eftergymnasiala utbildningar, säger Annelie Almerus.
Lena Magnergård