Tar tid att göra snö i värmen

Nattetid går snökanonerna på länets skidbackar. Vid Båsenbergabacken, liksom vid övriga i länet slalombackar, väntar entusiasterna på kylan.
Textstorlek:

Slalomklubbarna i Sörmland jobbar natt för att få snö i backarna.
– Det går så där, det blir inte så effektivt, säger Niklas Ericsson i Båsenberga Slalomklubb i Vingåker.

Han är en av många ideella krafter som ägnar nätterna åt att försöka få igång verksamheten.
– Vi behöver minus fyra, och det har det varit på nätterna, men så måste vi stänga av allt på dagarna, säger Niklas Ericsson.
Jani Heikkinen i Spökbacken i Katrineholm säger samma sak, men han hoppas att nätterna ska räcka till.
– Om kylan på nätterna håller i sig kan vi eventuellt öppna nästa helg.
Malmköpings Alpina Skidklubb har också sprutat snö, men nu ska de avvakta ett tag. Det är för varmt.
– Vi räknar med att öppna delar av backen v 4 för då startar skidskolan, säger Jon Philipson.
Han önskar en veckas kyla och säger att de behöver den tiden på sig för att göra tillräckligt mycket snö.
Sofia Eriksson i Nyköping säger att så snart de ser att de kan öppna en del av Ryssbergsbacken kommer de att meddela det på Facebook, men det lär inte ske till nästa helg.
– De som ser snöhögarna tror att det är klart, men det är bra bit kvar. Blir det kallt blir det klart, säger hon.
Vilstabacken i Eskilstuna ska bli 10 meter högre men just nu ligger det projektet på is för att backen ska kunna användas.
Magnus Nilsson i Tunafors Slalomklubb säger att de i första hand siktar på att få i hop en smal remsa, en nerfart, men än är inte det klart.
– Vi har 450 meter för längdåkning, det blir att åka runt, runt, men det finns snö att åka på där ialla fall, säger Magnus Nilsson.
Höjningen av Vilstabacken i Eskilstuna ska gynna Slalomklubben men även andra som utnyttjar området för fritid och friluftsliv.
Backen kommer att bli cirka tio meter högre. Vilket medför en 30 meter längre slalombana med fyra till fem fler svängar än tidigare.
Men det är inte bara en höjning av slalombacken som ska utföras utan en generell uppfräschning av hela Vilstabacken.
Arbetet kommer att ske i tre olika etapper och den första är förlängningen av backen. Andra är att man ska ersätta den gamla liften med en ny och ge den en ny placering som ska vara mer central placerad i backen.
Det ska göra det möjligt att anlägga fler pister och öka tillgängligheten för skidåkarna. Den tredje och sista etappen är att man ska tillföra en ny skid/all-stuga till området.
Den som finns idag är inte lämpad som arbetsplats och tanken är att man ska kunna använda den som sekretariatet vid tävlingstillfällen men även som förråd och ombytesrum.
Caroline Linnakallio/Karina Frölund