Rekord av paket i retur

E-handeln har slagit alla rekord under julen, men också returerna. Vissa företag, till exempel Footway gör det enkelt för konsumenterna medan andra gör det så svårt, vilket konsumentvägledaren i Flen varnar för.
Textstorlek:

I julas slogs alla rekord i internethandeln. Nu förväntas ett nytt rekord – av returer.
– Det är när man returnerar krångel brukar uppstå, varnar Flens konsumentrådgivare Inger Rydén.

Men en av historierna börjar redan före jul. Närmare bestämt den 17 november, och det är undertecknad som beställt en elektrisk julstjärna att ha i trädgården. Men när den kommer blev det inte som på bilden, utan stjärnan ska retuneras till byggföretaget där den handlats in.
Det är ganska komplicerat eftersom det inte följer med någon retursedel. Att ringa företaget för att beställa går inte – de tar bara emot samtal som gäller försäljning, inte returer.
I stället får man söka sig fram via en krånglig hemsida. Det vill säga allt är inte krångligt, men returer är det. Väl framme på rätt sida fylls ett elektronisk formulär i. Sedan ska även en bild bifogas.
Vad den bilden egentligen förväntas föreställa framgår inte, det får bli en bild av förpackningen. Sedan ”skicka”. Ett retursvar kommer om att mejlet är framme och ska behandlas.
Veckorna går. Inget händer. Att ringa är omöjligt. Flera nya mail går iväg. Inget resultat mer än ett autosvar om att mejelt är framme och ska behnadlas av företaget. Nu har det gått över en månad och det är jul. Saken får bero tills mellandagarna.
Prövar att ringa en säljare, fast det framgår tydligt att det inte gäller returer. Det tar bara några minuter och så svarar ”Viktor”. Något eftrnamn får han inte, för företagets policy, uppge.
Tyvärr kan inte han hjälpa till utan kopplar till den ansvarige för returer, (det verkar alltså finnas en sådan). Efter exakt fyra timmar och 27 minuter i väntläge kopplas samtalet bort. Detta upprepas, med ungefär samma resultat dagen därpå. Vad göra?
– Då ska man vända sig till oss, säger Flens kommuns konsumentrådgivare Inger Rydén.
Några av Sörmlands kommuner, till exempel Nyköping, Eskilstuna och Flen, har konsumentrådgivare. Finns inte en sådan måste man vända sig till Konsumentverket och dess tjänst ”Hallå Konsument”.
– Näthandeln har ju ökat dramatiskt men de stora problemen brukar, precis som i det här fallet, uppstå vid returer. Det är nu man ser vilka företag som är seriösa och oseriösa, säger Inger Rydén.
– Att hålla på och ringa brukar inte löna sig när det gäller sådana här företag, skicka i stället e-post så finns det svart på vitt vad man som konsument gjort.
Inger Rydén uppmanar konsumenterna att stå på sig. Hon menar att ofta orkar vi inte ta diskussionen när det gäller mindre belopp men påpekar att det är just det som oseriösa företag vet.
– Jag vet att det är jobbigt att tjafsa men man måste. Hjälper inget är mitt råd att man vänder sig till Kronofogden. De är mycket hjälpsamma och har företaget inga registrerade betalningssvårigheter brukar man den här vägen få tillbaks sina pengar. Som konsument måste man driva sin sak, det uppmanar jag alla.
Lena Magnergård