Jul med nytt och traditionellt

En Jansson där vi ersatt anjovisen med syrlig syltlök.
Textstorlek:

Om några dagar är det julafton. Och tänk vad fort tiden går, det känns inte som om det är ett år sedan.
Men nu är julbordet här igen med sina traditionella rätter – julskinka, sylta, köttbullar och för en del – dopp i grytan.

Vegetarisk
Jansson

En krämig och god jansson där vi ersatt anjovisen med syrlig syltlök.
En ny klassiker på julbordet.

4 portioner

Ingredienser:

1 rödlök

50 g smör

750 g mjölig potatis

1 dl syltlök

½ tsk kryddpeppar

1 lagerblad

1 tsk salt

2 dl vispgrädde

1 dl mjölk

1 msk ströbröd

Gör så här:
Sätt ugnen på 200°. Skala och skär löken i tunna skivor eller klyftor. Fräs dem mjuka i lite smör i en stekpanna. Skala potatisen och skär den i tunna strimlor. Skär syltlöken i bitar. Stöt kryddpeppar och lagerblad i en mortel och blanda med salt. Varva potatis, lök, syltlök, peppar, lagerblad och salt i en ugnssäker form. Häll på grädde och mjölk. Strö över ströbröd och klicka på resten av smöret.

Grädda i nedre delen av ugnen 45–50 minuter.

Coleslaw
med saffran

Coleslaw med smak, doft och färg av saffran. Istället för majonnäs använder vi en smaksatt crème fraiche.

4 portioner

Ingredienser:

300 g vitkål

2 äpplen

2 dl crème fraiche gourmet – saffran & tomat

½ tsk salt

2 msk russin

frysta lingon

Gör så här:

Finstrimla kålen. Kärna ur och grovriv äpplena. Blanda det med crème fraiche, salt och russin.

Låt salladen stå i kylen någon timme. Strö över hela lingon.

Serveringsförslag:

Servera till kyckling, köttbullar eller julskinka.

Griljerad julskinka

Julskinkan blir extra fin om du garnerar den med hela nejlikor. Griljerad julskinka är given på julbordet och är gott på knäckebrödet efter jul.

Ingredienser:

1½ kg rimmad julskinka


Senapsgriljering:

4 msk senap

1 msk strösocker

1 äggula

ströbröd

Gör så här:

Sätt ugnen på 125°. Spola av skinkan under rinnande vatten. Låt nätet sitta kvar. Lägg skinkan med svålen upp och utan att svepa in den i folie, på en lagom stor långpanna eller ugnssäker form. Stick in en köttermometer i skinkan så att spetsen hamnar mitt i skinkans tjockaste del. Sätt in skinkan på nedersta falsen i ugnen. Ta ut den när termometern visar 70°. Då är skinkan saftigast och godast. Ungefärlig tillagningstid är 1–1,5 timme per kilo skinka. Låt den svalna något, klipp sedan upp nätet och tag bort nät och svål samtidigt. Skinkan kan även bakas insvept i folie i 175° ugnstemperatur.

Griljera: Sätt ugnen på 200°. Lägg den avsvålade skinkan på ett ugnssäkert fat. Blanda senap, socker och äggula. Pensla blandningen på skinkan. Sikta eller strö lite ströbröd över. Ställ in den i ugnen tills den fått fin färg, cirka 15 minuter.

Ös eventuellt med någon matsked skinkspad under tiden så blir paneringen extra spröd.

Inlagd strömming

10 bufféportioner

En smakrik och kryddig klassiker som passar fint på julbordet. Den tar lite tid att laga men är väl värd att vänta på. Uppskattas även till påsk och midsommar!

Ingredienser:

1 kg strömmingsfilé

1½ tsk salt

1 dl hackad färsk dill

½ dl grovt rågmjöl

½ dl smör-&rapsolja

Ättikslag:

1 dl ättiksprit 12%

1 dl strösocker

3 dl vatten

2 lagerblad

5 kryddpepparkorn

1 rödlök

Gör så här:

Börja med ättikslagen. Koka upp ättika, socker, vatten och kryddor. Låt svalna. Klipp bort ryggfenan på strömmingarna. Salta på köttsidan och strö på dill. Lägg ihop strömmingarna två och två med skinnsidan utåt. Vänd dem i rågmjöl blandat med salt. Stek dem i omgångar i smör&-rapsolja. Låt svalna. Skala och skiva rödlöken. Varva strömmingsflund-rorna med rödlöken i en form. Häll över den avsvalnade lagen. Låt stå i kyl några timmar, gärna ett dygn.

Vörtbröd

2 st

Vörtbröd är en självklarhet till julens skinkmackor! Prova med ost till.

Ingredienser :

50 g jäst

50 g smör

2 dl julmust

33 cl porter

250 g Kesella kvarg lätt

1 dl mörk sirap

2 tsk salt

2 tsk malen ingefära

2 msk malda pomeransskal

1 krm malda malen kryddnejlika

50 g russin

ca 12 dl rågsikt

Gör så här:

Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt julmust och porter och värm till fingervärme 37°.

Häll degspadet över jästen och rör tills den är löst. Tillsätt kvarg, sirap, salt, kryddor och russin och blanda.

Tillsätt större delen av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den blir blank och smidig. Tillsätt resten av mjölet om degen klibbar och inte släpper från bunkens kanter.

Jäs degen övertäckt i cirka 45 minuter.

Sätt ugnen på 175°. Arbeta ihop degen och dela den i 2 delar. Baka ut delarna till ovala bröd och lägg dem på bakplåtspapper eller en smord plåt. Täck över och låt jäsa cirka 30 minuter. Skåra eventuellt bröden lätt med en vass kniv. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter.
Låt svalna på galler.