Håll koll på villkoren i jul

Julhandeln på nätet kan vara osäker för konsumenten, ett tips från coachen är att handla mot faktura istället för att betala direkt. Foto: Thinkstock Photos
Textstorlek:

– Kan man handla mot faktura är det säkrare, säger Pernilla Ek, konsumentvägledare i Nyköping och Trosa.
Nu när julklappshandeln kommer igång och många väljer att handla på nätet är det bra att ta det säkra före det osäkra och kontrollera vad man betalar för.

Konsumentverket får in allt fler anmälningar om bedrägerier som gäller tjänster via nätet, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
– Om man betalar mot faktura eller med ett kreditkort, inte vanligt kontokort, har man lättare att påverka om det blir fel eller strul. Det är enklare att bestrida fakturan om man inte redan betalt, säger Pernilla Ek.
Flera företag försöker lura till sig kontokortsnummer genom att ta ett annats företags namn och logga, och locka med erbjudanden för olika tjänster och abonnemang
– Det är ganska vanligt skulle jag säga och det är också ett problem som ökar, säger Magnus Adell, juridisk rådgivare på enheten Konsument Europa, till Ekot.
Pernilla Ek säger att en koll på företagets webbsida kan ge en bild av företaget.
– Om man bara får erbjudandet men inte hittar företaget på nätet så är det dags att tänka efter. Men den gamla tumregeln gäller: Om det verkar vara för bra för att vara sant, är det i regel för bra för att vara sant.
Ett företag utger sig exempelvis via mejl för att vara Spotify och erbjuder ett reklamfritt abonnemang under sex månader för tio kronor.
Den som hakar på det här upptäcker sedan att företaget i själva verket drar 760 kronor på kortet varje månad, enligt Ekot.
– Det gäller att läsa villkoren, ett av de vanligaste problemen är att man inte läst de allmänna villkoren, där ska det stå vem som står för frakten och så vidare.
Så här års kan det vara lockande att handla på kredit, det kan bli väldigt dyrt enligt Pernilla Ek.
– Även här gäller att läsa igenom avtalet. Det kan se ut som ett förmånligt erbjudande när företaget erbjuder möjlighet till avbetalningar. Ska man köpa många julklappar kan det framstå som en bra lösning, men en ränta på 20-25 procent är inte ovanlig.
– Det gäller att läsa för att se vad den effektiva räntan blir. Det ska stå vilka avgifter som tillkommer, och vad de kommer att kosta, säger hon.
Konsument Europa varnar också för piratkopior. Konsumenter som tänker köpa märkesvaror över nätet i jultider bör vara kritiska.
Oseriösa nätbutiker som säljer piratkopior har sin högtid då – och som köpare riskerar man att bli utan varan eller få en farlig produkt.
TT/Karina Frölund