Här lyser solen året runt

Nej, det är inte fel på kameran. Så här rött lyser det under vinterhalvåret i kryddornas barnkammare. Hanna Thuringer, som är platschef, övervakar de små plantorna. Foto Lena Magnergård
Textstorlek:

Det är ständig sommar och klimatet är milt och härligt. Men inte för att människorna ska njuta utan för att örter ska trivas året runt. På Spisas växthus i Hölö skördas drygt en miljon krukväxande örter om året och det är troligen härifrån persiljan, som kanske står hemma på diskbänken, kommer.

Trots att det viner kallt och regnet smattrar på trädgårdsmästeriets karaktäristiska glasrutor är det en varm och mysig stämning inomhus. Och ljuset ska vi inte tala om.
Här drabbas väl ingen av höstdepression i alla fall?
– Ha ha, säger Hanna Thuringer som är platschef. Men förresten, vem vet, kanske inte…
Sallaten – det stavas så eftersom det handlar om bladen och inte om en maträtt – åker på ett rullband. Den förpackas maskinellt och plockas sedan för hand över i lådor om tolv stycken. De ska sedan vidare till någon av alla matbutiker i Mellansverige.
Hanna Thuringer står på golvet tillsammans med ett 15-tal kollegor på Spisas kryddodling i Hölö.
– Jag har jobbat här, med några få avbrott, sedan 1999, säger Hanna.
Just nu packar de sallat. Under vinterhalvåret odlas, tack vare artificiell belysning och värme, nästan precis samma örter som under sommaren. Det handlar om persilja, dill, gräslök, koriander, oregano, basilika och timjan.
– Allt vi odlar är ekologiskt. Det ställer förstås särskilda krav på oss men vi har lärt oss och nu är det inte särskilt krångligt längre, säger Hanna Turinger.
Växthuset är på drygt 10 000 kvadratmeter. Här drivs örterna upp från frö till leveransklar kruka.
– Det handlar om att vi gör en växtplan och noga ser över när respektive växt ska vara färdig. Vi vet ganska exakt hur lång tid det tar. En basilika behöver till exempel 38 dagar på sig. Efter sådd ska den gro i barnkammaren och sedan sättas ut för att växa sig större och större.
Allt är ordnat efter ett snillrikt system. Den så kallade barnkammaren är allra längst bak i växthuset. Där är belysningen starkt röd och det är varmare. När växterna blir större flyttas de fram efter ett schema och belysningen blir mindre stark och värmen lägre. Efter en dryg månad är de flesta växter färdiga och då står de leveransklara i första ledet.
Många drömmer ju om växthus hemma, men du har kanske fått nog av det när du är ledig?
– Det stämmer. Något växthus vill jag inte ha. Däremot har jag ett potatisland. Men det får räcka.
Lena Magnergård