Högtryck för andelsbin

Biodlare Sylvia Ljung utanför Malmköping sålde andelar av sina bikupor innan sommaren. Intresset är stort. Foto: Karina Frölund
Textstorlek:

Sylvia Ljung är nöjd efter första sommaren som hon sålt andelar i sina bikupor.
– Jag har träffat väldigt många roliga människor under sommaren, säger hon.

Sylvia läste om idén att sälja honungen som andelar av bikupor och tyckte det lät kul. Hon gick ut med ett försiktigt erbjudande på anslagstavlan i några närliggande affärer och vips var tre kupor fulltecknade.
– Jag tyckte det var lagom att börja med.
Hon delade upp tre kupor i tio andelar per kupa.
– Tyvärr krånglade kupa nummer tre, men jag bytte och lade över andelarna i kupa två istället.
Under sommaren har flera av de som tecknade avtal också kommit till Sylvia för att hälsa på bina och lära sig hur man sköter insekterna. Många var barnfamiljer.
– Fler behöver bli intresserade av biodling och förstå hur viktigt det är med pollinering. Ska man få upp intresset måste man också låta andra delta, säger hon.
När en familj från Hållsta var på besök hos sin andel i kupa tio, rymde en hel svärm. Det var första gången för Sylvia och definitivt första gången för familjen.
– Jag förstod att det var något på gång för det var många fler bin än vanligt som surrade omkring oss. Plötsligt stack en hel svärm, sisådär 40 000 bin lämnade kupan och satte sig på en gren.
Sylvia berättar att när svärmen sticker brukar de sätta sig nära sin kupa för att kolla läget. Sedan drar de iväg för att till exempel flytta in i en ihålig trästam eller en fågelholk, då är det svårare att få hem dem igen.
– Vi hade tur för de satt i perfekt höjd. Jag hämtade en kupa och knackade till på grenen då for hela svärmen ner i kupan igen.
Tydligen var det inte särskilt avskräckande, för familjen har utvidgat sitt biodlande från en andel till hel kupa.
De har köpt sig en egen kupa som står hos Sylvia.
– Jag hade mentorer när jag började, ja, det har jag fortfarande och det behövs för det är mycket som kan gå fel. Nu är jag deras mentor, det känns bra.
Sylvia hade tio kupor i april när hon började med andelsbin. Nu har hon 17 och siktar på 25. Fem av dem ska bli andelskupor med sammanlagt 40 delägare.
– Det tar tid att träffa andelsägarna och visa hur det går till. Jag har dessutom haft en bra sommar och bina har jobbat hårt. Det känns som om jag inte gjort annat än slungat honung.
En del bin är flitigare än andra och det märks naturligtvis när honungen är klar.
Har man köpt in sig i den exemplariskt flitiga kupan får man mer honung än om man råkat satsa på slackerkupan.
– Det är ganska stor skillnad, den bästa kupan har gett cirka 80 kilo honung medan den som producerat minst ligger på 30. Men andelsbikupor har legat någonstans i mitten.
Karina Frölund