Unga höjer sina röster

Mimi Graffman skrev flera löpsedlar som visade hennes vision av Eskilstuna 2030, en ort med låg arbetslöshet och som satsar på psykisk hälsa. Foto: Eva-Lotta Eriksson
Textstorlek:

Ett tillfälle att låta ungas röster höras och inspirera till att skapa en hållbar värld är grundtankarna bakom we_change som i förra veckan besökte Eskilstunas gymnasieelever.

01För Wilma Carlsson var dagen lite av en ögonöppnare.
– Det har fått mig att tänka mer på miljön och att det är viktigt att bevara naturen, sa hon.
Hon tycker att ungas åsikter inte alltid tas på allvar, just på grund av deras ålder.
– Det är bra att alla kan säga vad de vill. Vissa kanske annars skriver på sin blogg, men det är inte säkert att någon läser det. Om vi unga får tala så här så att folk lyssnar, så kanske det kan påverka, sa hon.
Under dagen hölls såväl föreläsningar som paneldebatter och workshops med samarbetspartnerna Eskilstuna kommun, Naturskyddsföreningen, IKEA, Sida och H&M.
– Det är verkligen viktigt att era röster kommer fram, sa Anna-Marit Tirkkonen som höll i en av Eskilstuna kommuns fyra workshops under dagen.
Från kommunens håll fokuserade man på visionsarbetet Mitt Eskilstuna 2030, och eleverna fick bland annat sätta upp post-it-lappar med känslor som de ville att Eskilstuna skulle utstråla år 2030. Tryggt, varmt, frihet och modernt var några ord som kom upp.
Men hos Anna-Marit Tirkkonen fick eleverna göra löpsedlar som speglade vad de hoppas på i framtiden.
På löpsedlarna kunde man läsa om allt från fritidsgårdar till sport och jämställdhet.
Mimi Graffman skrev flera stycken, bland annat om en klädaffär, om minskad arbetslöshet och satsningar mot psykisk ohälsa. Områden som engagerar både henne och Anna Blomkvist.
– Friska människor är grunden för ett fungerande samhälle, så det är jätteviktigt med psykisk hälsa, sa Anna Blomkvist.
Både tyckte att dagen hade varit bra.
– Det har varit fantastiskt givande, och det känns som att de lyssnar på oss, sa Mimi Graffman.
We_change vill skapa en plattform där gymnasieelever kan komma till tals och tillsammans med makthavare skapa en hållbar framtid. I sex år har de turnerat runt om i landet och i år besökte de Eskilstuna.
– Vi driver också sajten ungdomar.nu, ett anonymt diskussionsforum, och där hände något. I början handlade diskussionerna mycket om ungdomarna själva, deras hem och skolan, men 2009 började många diskussioner handla om oron för framtiden och miljöfrågor, berättade kommunikationsansvarig Lucella Bergström.
– Vi kände att vi ville möta upp frågorna och startade we_change-turnén där vi både vill ge information och framförallt ge de unga en chans att göra sin röst hörd. Det är de som är unga nu som ska leva i samhället framöver, men de blir sällan inbjudna att prata om det.
Eva-Lotta Eriksson