Skydda dig mot åskan

Åskoväder är vanligt på sensommaren. Foto: Thinkstock Photos
Textstorlek:

Mot slutet av sommaren är det vanligt med åskoväder och blixtnedslag i våran del av landet. Vanligtvis går allt bra, men har man riktig otur kan ett blixtnedslag orsaka både stora ekonomiska skador och personskador. Här kommer tips på hur du kan skydda dig.

Till att börja med: När människor skadas i samband med blixtnedslag sker det oftast utomhus. I snitt behöver 17 personer söka sjukhusvård varje år till följd av blixtolyckor, enligt statistik från Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Inte sällan är olyckan framme i samband med fritidsaktiviteter.

Börjar det åska och blixtra ska du definitivt inte ta skydd under ett träd. Blixtar söker sig till höga punkter som de kan slå ner i.

Ta istället skydd i en bil eller i bästa fall inomhus.

Men som du förstår är det inte personskadorna som är vanligast i samband med åskoväder. Nej, det är de ekonomiska skadorna. Varje år kostar åskovädren svenskarna miljontals kronor. Bara försäkringsbolaget If får in runt 700 anmälda åskskador varje år.

Vanligast är att hemelektroniken brinner upp men ibland händer det att även att hela villor brinner ner.

Som tur är, är det ovanligt att en villa drabbas av en direkt träff av blixten vid åskoväder. Däremot är det vanligt att överspänning från närliggande blixtnedslag kommer in i villabyggnaden via olika ledningar – exempelvis el, telefon, kabel-tv eller antenner på taket.

Det behövs bara ett spänningstopp på en sekund för att datorer, tv:n och dvd:n ska förstöras.

– Den enklaste och billigaste åtgärden är att dra ut alla sladdar när det åskar. Men det är ju inte alltid man är hemma. Därför är det säkrast att installera ett överspänningsskydd och en jordfelsbrytare som automatiskt slår av strömmen, säger Caroline Uliana, informationschef på If.

De senaste åren har antalet robotgräsklippare i Sverige vuxit, och samma säkerhetstips gäller även där: koppla ur klipparen och laddstationen när åskan går.

Men hemförsäkringen då? Jo den kan täcka mycket av skadorna vid åsknedslag – men inte allt. Exempelvis familjefoton lagrade i din dator. Ett tips är därför att regelbundet säkerhetskopiera viktiga filer.

Erik Inge