Stängda polisstationer fel signal

Textstorlek:

Midsommarhelgen har firats under regntunga skyar. Men inte enbart vädrets makter har förmörkat tillvaron. Den rapport som rikspolischef Dan Eliasson presenterade innan storhelgen kan göra vem som helst mörkrädd i årets ljusaste tid.

Några fakta och slutsatser från rapporten, förmedlade i TT-artiklar den 22 juni:

61 områden i Sverige klassas som utsatta, där finns omkring 5 000 kriminella, aktiva i runt 200 ”nätverk”.

23 av de 61 områdena klassas som ”särskilt utsatta”, åtta fler än då motsvarande rapport kom 2015.

”Tidigare sköt man i benet för att skrämmas, nu skjuter man i huvudet för att döda.” (Linda Staaf, polisens Nationella operativa enhet). Barn används för att transportera narkotika och vapen åt kriminella.

Parallella samhällsstrukturer med alternativ rättsskipning har byggts upp i särskilt utsatta områden.

Genom hot, våld och skadegörelse pressas affärs- och butiksägare att köpa beskydd eller till att överlåta sina verksamheter till underpriser.

Kriminella visar återkommande sin makt genom att öppet ta saker i affären eller äta gratis på lokala restauranger.

Ingripanden mot tongivande kriminella kan leda till upplopp.

De särskilt utsatta områdena brottas även med extremism. Den alternativa samhällsordningen har byggts upp under decennier och utmanar nu det demokratiska systemet och rättsskipningen.

Alltså: inte Syrien, Rio de Janeiros favelor eller Paris förstäder, utan Sverige år 2017. Den skrämmande utvecklingen hänger tätt samman med en misslyckad integrationspolitik. Våldet och hoten drabbar majoriteten skötsamma i de utsatta områdena.

Om läget är akut, måste även insatserna bli akuta. Integrationspolitiken måste skärpas upp och ledtiderna kortas. Jobb, bostad och språk är nycklarna. Nyanlända ska in i sysselsättning från dag ett. De kriminella ska lagföras. ”De ska inte glorifieras, de ska arresteras”, som statsminister Stefan Löfven uttryckte sig om förorternas kriminella småkungar.

Men: det tar tio till femton år att vända utvecklingen och få till en genomgripande förändring, enligt Daniel Vesterhav, Brottsförebyggande rådet. Vi ska alltså vänja oss vid minst ett decennium till med gängkriminalitet, beskyddarverksamhet, maffiametoder, dödsskjutningar och islamistisk extremism.

Som om detta inte vore nog skickar polisen nu ut helt fel signaler inför sommaren då massor med polisstationer stänger. I Polisområde Bergslagen har 27 av 40 polisstationer semesterstängt, enligt Sveriges Radio. Mindre orter drabbas värst. Visserligen lovar de ansvariga att polisens grundläggande uppgifter ska fortsätta att utföras, men ändå: stängda polisstationer rimmar väldigt illa med den verklighet som rullas upp inför våra ögon i de mest utsatta områdena.

Bo Höglander