Sommarteater på haven

Skådespelarna rör sig gärna i publiken och alla får dra i Pippis flätor och känna på hennes starka muskler. Foto: Lena Magnergård
Textstorlek:

TROSA ”Det är något speciellt med sommarteater. Folk har semester, folk lever upp och precis vad som helst kan hända”, säger Josephine Betschart, som producerar, regisserar och spelar huvudrollen – Pippi.

Det hela började förra sommaren. Då gjorde Josephine slag i saken. På bara några veckor satte hon upp ”Folk och rövare i Kamomilla stad”. Därmed startade en tradition.

I år spelas ”Pippi på de sju haven” på Garvaregården. I ensamblen finns både profesionella skådespelare och lokala amatörer.

– Det är just det här mötet, mellan barn och vuxna och mellan proffs och amatörer som är så kul. Det är en sådan glädje som jag tror smittar av sig på hela publiken, säger Josephine.

Tanken om en sommarteater föddes för några år sedan. Josephine tog kontakt med kommunen och med hembygdsföreningen som förvaltar Garvaregården. Alla gillade idén och Garvaregården blev perfekt som utomhusscen.

– Sedan handlar det förstås om vilja och engagemang. Det gör sig inte själv, säger Josephine. Man får inte vara rädd att ta i.

Josephine Betschart producerar hela föreställningen. Det innebär också att hon står för den ekonomiska risken. Ett litet bidrag får hon från kommunen men sedan är det upp till henne om projketet ska lyckas.

I år innehåller ensamblen sammanlagt 14 personer. Tre Trosabarn är också med på scenen. Joanna Wall, 10 år, Eddi Ottosson, 11 år och Lova Andersson, 14 år. Tillsammans delar de på rollerna som Tommy och Annika. Det är också Lova som fått reptera alla barnroller, som Tommy, Annika och pirat. Då kan hon hoppa in om någon blir sjuk. Att ställa in en föreställning är otänkbart. Då spricker kalkylen.

– Men det är inte det värsta. Tänk på alla besvikna barn, säger Josephine.

De unga skådespelarna hittade Josephine när hon hade audition. Några kommer också från hennes egen showskola som hon har i Trosa under somrarna.

Men nu är det inte längre lek. Nu är det dags att kasta loss och ge sig ut på de sju haven. I jakt på Pippis pappa som tagits tillfånga av sjörövare och pirater.

Lena Magnergård