Rekordstor Slottssprint i år

Ovanligt många vill köra Slottssprinten i år. För många till och med. Arkivbild/Eva-Lotta Eriksson
Textstorlek:

260 bilar. Så många har anmält sig till årets upplaga av rallytävlingen Slottssprinten. ”Helt galet” säger arrangören som nu tvingas gallra i leden.

På sina fem levnadsår har rallytävlingen Slottssprinten vuxit undan för undan. Men årets intresse slår alla rekord. Runt 260 ekipage var anmälda när tidsfristen gick ut i mitten av förra veckan. Det är omkring 40-50 fler än vad tävlingen klarar av.
– Vi kommer bli tvungna att säga nej till vissa. Jättetråkigt, men annars hinner inte alla bilar komma i mål. Vi är chockade över det här jätteintresset, det är helt galet. Vi vet inte vad som har hänt, säger tävlingskoordinatorn Crister Nystrand som ändå försöker förklara varför tävlingen blivit så populär:
– Det är nog helhetskonceptet i sig som lockar. Det är mer än bara en biltävling. Vissa kommer hit redan på torsdagkvällen. På fredag kväll är det lite happening, och på lördagen är själva rallyt plus den efterföljande grillfesten. I år har vi livemusik också. Jag tror helt enkelt att det handlar mycket om samvaro. Man hinner umgås här.
Tävlingen avgörs som vanligt på skogsvägarna kring Eriksbergs slott. Totalt handlar det om 38 kilometer uppdelat på fyra sträckor.
Någon hopptävling på fredagskvällen blir det dock inte i år. I stället har arrangören Katrineholms motor klubb, KMK, byggt en uppvisningssprintsträcka som förhoppningsvis ska bjuda på underhållning för publiken. Intäkterna från fredagskvällen går som vanligt till Barncancerfonden och Barndiabetesfonden
– Men helt utan hopp blir det inte. Vi har byggt ett minihopp i slutet på sträcka fyra som även ingår i uppvisningsbanan, säger Crister Nygren.
Till fredagens uppvisningssträcka kommer bland annat förre världsmästaren i rally, Stig Blomqvist, och Sveriges kanske hetaste rallynamn just nu, Pontus Tideman. Dessutom dyker MMA-proffset Alexander Gustafsson och skicrosstjärnan Lars Lewen upp.
– Det känns extra kul att Pontus kommer. Han ser man inte till ofta, säger Crister Nygren.
Men även själva rallytävlingen har lockat till sig ett antal namnkunniga förare. Till exempel rallyesset PG Andersson som kommer att ratta en gammal Skoda Fabia WRC-bil. Även hemmahoppet, tillika svenska rallycup-ledaren, Fredrik Eriksson är anmäld liksom 13 andra hemmaförare.
– Vi har ett mycket kompetent startfält, i stort sett hela Sverige-eliten är med, säger Crister Nygren.
Sammanlagt avgörs Slottssprinten i tio olika klasser – från standardbaserade bilar till rena WRC-racers.
Arrangörerna hoppas på en bra inramning.
– Jag tror inte vi haft en sån här stor rallytävling i Sverige på säkert 30 år, säger Crister Nygren.
Erik Inge