Student på het marknad

Adrian von Willigerode och Sandra Franzén från Flen tar snart studenten från Restaurang och livsmedelsprogrammet och kommer in i en bransch som skriker efter arbetskraft. Foto: Eva-Lotta Eriksson
Textstorlek:

Sandra Franzén och Adrian von Willigerode är snart nybakade kockar, ett yrke där arbetsmarknaden skriker efter arbetskraft. Om två veckor tar de studenten från Restaurang och livsmedelsprogrammet på Lindengymnasiet i Katrineholm.

– Det känns som att man alltid kommer att ha jobb, och det är skönt, säger Sandra Franzén.
– Jag ska bli kock och har jobb direkt efter sommaren, säger Adrian von Willigerode.
Enligt Arbetsförmedlingens prognoser är kockar och kallskänkor en yrkeskategori som har mycket goda chanser till arbete de närmaste åren. Enligt prognosen har det utbildats för få inom yrkena för att kunna möta den ökade efterfrågan, samtidigt som arbetsgivarna ofta ställer krav på både utbildning och erfarenhet.
– De som går ettan i dag tror jag är tio stycken. Man märker att de blir färre och färre som går programmet, säger Sandra Franzén.
Svårigheterna med att locka folk till yrket tror Adrian von Willigerode till viss del beror på de dåliga lönerna, men Sandra Franzén tror också att man måste bredda synen på vad man kan arbeta med efter utbildningen.
– Man tror att det handlar om Mamma Scans köttbullar och att stå i skolkök, säger Sandra Franzén.
– Men det är bara en liten av allt, säger Adrian von Willigerode.
Just de många valmöjligheterna tycker båda är en av fördelarna med yrket.
– Man kan byta så att man först jobbar i storkök, sedan restaurang och sen kan man bli bagare om man har de kunskaperna, säger Adrian von Willigerode.
– Man behöver inte göra samma saker hela tiden
Branschen brottas också med tuffa arbetsförhållanden, till exempel med långa arbetsdagar samt kvälls- och helgarbete. men det är inget som stör de båda kockeleverna. För dem är det sådant som kommer med yrkesvalet. Att jobba i storkök, som exempelvis skolmatsalar, är däremot inget som lockar dem.
När de båda flensungdomarna själva började fundera på vilket gymnasieprogram de skulle välja var möjligheterna på arbetsmarknaden inte något som de tänkte särskilt mycket på. Istället gick de på känsla.
– Jag sökte bara för att jag visste att det var det här jag ville göra, säger Adrian von Willigerode och berättar att han sökta samma program i tre olika städer.
För Sandra Franzén stod valet mellan natur eller restaurang, där det senare alternativet vann eftersom det helt enkelt är inom den branschen hon ville arbeta.
Båda har jobb att gå till efter studenten.
Adrian von Willigerode kommer att jobba som kock i Malmköping, ett jobb som han hittade via arbetsförmedlingen, sökte och fick provjobba en dag innan han fick tjänsten.
För Sandra Franzéns del blir det i stället att jobba som kock på ett slott och ett hotell under sommaren. Sedan väntar gastronimistudier i Kristianstad.
– Jag vill jobba med receptdesign. Jag kan inte jobba fysiskt i ett kök i 40 år, jag har ryggproblem så det får jag inte för doktorn. Jag vill jobba med mat på något annat sätt, säger hon.
I Strängnäs har man valt att satsa extra på att utbilda framtidens mat- och måltidshantverkare på gymnasieprogrammet Culinary Craft. Nyligen har man tillsatt en stiftelse för att stödja måltidsutbildningen som startade förra året på Thomasgymnasiet.
Eva-Lotta Eriksson