”Tryck tillbaka ondskan”

Textstorlek:
Det är så mycket som är skevt just nu. Det känns som att mörka moln drar in. Jag tänker på ondskan som skördade fyra liv på Drottninggatan i Stockholm. Jag tänker på bomberna i Göteborg som placerades utanför flyktingboeenden och vänsterpolitiska möteslokaler i syfte att skada andra människor. Jag tänker på att det vittnas om koncentrationsläger i Tjetjenien där HBTQ-personer mördas. Jag tänker på att nazister får tillstånd att demonstrera i Falun på 1:a Maj.
Jag tänker på att den danska integrationsministern firar den femtionde åtstramningen som försvårar för asylsökande i Danmark genom att lägga ut en bild på Facebook där hon leende käkar kiwitårta samtidigt som bomberna duggar tätt i Aleppo. Jag tänker på att undersökningar visar att tre av sju svenska journalister undviker att skriva om ”känsliga” ämnen av rädsla för hot.
Jag tänker på alla så kallade medborgarjournalister (Läs ”troll”) som delar lögner och manipulerade bilder på muslimer som till synes obemärkt går förbi döda offer på Drottninggatan i Stockholm. Men så tänker jag också på de modiga journalister som trots mordhot fortsätter att rapportera. Jag tänker på att de allra flesta flyktingar som flytt krig och död inte är blodtörstiga terrorister. Tvärtom. De flyr ju från terrorn!
Jag tänker på att motdemonstrationen i Falun förmodligen kommer att vara mycket större än det stöveltrampande förintelseförnekande tåget. Jag tänker på att 50 000 människor stod armkrok på Sergels torg för att hedra offren och för att stå upp mot terrorism.
Summan av kardemumman? Tillsammans är vi starka och endast tillsammans kan vi trycka tillbaka populism, radikal islamism och nazism. Det spelar ingen roll hur vi ser, ut, var vi kommer ifrån eller vilket kön eller hudfärg vi råkat födas med. Solidaritet, medmänsklighet och demokrati har ingen hudfärg och ingen religon. Och det är bara tillsammans vi kan värna om varandra. Stå emot. Tryck tillbaka ondskan till historiens skräphög. Det är också viktigt att påminna oss själva om att vi lever i ett land som människor flyr till. Inte från. Tillsammans måste vi se till att det fortsätter att vara så.
Plus – Våren är äntligen på ingång
minus – Palmolja i matprodukter. Bojkotta det, förmiljöns skull!
 
Michael Mårtensson