”Äntligen startar säsongen transportsträckan är över”

Vårbruket är igång. Så småningom ska det växa grynhavre på den här åkern. Foto: Karina Frölund
Textstorlek:

Nu är vårbruket definitivt igång. Det ombytliga aprilvädrets hagelskurar och halvstormar har prövat tålamodet hos Alexander von Bothmer.
– Det är senare än väntat. Jag hoppades vi skulle komma igång vid påsk, säger han.

Nu sitter han i alla fall och harvar på en åker vid Stjärnholm utanför Oxelösund. Bakom harven kastar sig måsarna ner för få tag i de maskar som kommer upp ur jorden.
– Äntligen startar säsongen, det är skönt när allting kommer igång igen. Det är för det här man håller på. Vintern är bara en enda lång transportsträcka.
Han är 22 år, och bestämde sig tidigt för att följa i pappans fotspår och bli lantbrukare. Nu jobbar han i pappans företag.
Först var det traktorer och maskiner som lockade, men numera är han lika intresserad av det som händer på åkrarna.
– Växtodling är det som är intressantast just nu. Men jag skulle kunna tänka mig att ha köttdjur också. Att ha djur ger liv på gården.
För Alexander och många andra lantbrukare är det egentligen allt mindre utsäde som ska i jorden på våren.
Enligt Jordbruksverket var den höstsådda arelaen rekordstor förra året. Totalt låg höstsådden av spannmål och oljeväxter i Sverige på 584 600 hektar, vilket är tio procent mer än året innan och 23 procent över femårsgenomsnittet.
– Det är mycket bättre lönsamhet i höstgrödor. Nu för tiden finns det många fler sorter och mycket bättre sorter, säger Alexander.
Han harvar på en åker som legat orörd i många år.
– Om det är 15 eller 30 år verkar lite oklart, det beror på vem man frågar. Men nu arrenderar vi den och har plöjt upp den. Förra året odlade vi vete här, i år blir det havre. Det känns definitivt bättre när mark brukas än när den bara ligger orörd.
Han har sökt en treårig lantmästarutbildning på Alnarp till hösten.
– Jag gillar kemi och biologi vilket är stora ämnen inom lantbruket, dessutom öppnar det nya dörrar och man blir trovärdigare för banken, säger han.
Karina Frölund