Brott och straff

Textstorlek:

När Socialdemokraterna har övergett de stora välfärdsreformerna blir partiets nygamla stödben ordning och reda-paket och bevarande. Det menar statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors (Sydsvenskan 24/2 2017). Han hävdar att partiets ledning är ”jagad av omgivningen” i och med att konkurrerande partier har politiserat frågorna. Hinnfors nämner hårdare tag mot brottslingar, att göra rätt för sig, skolplikt till 18 år och en ansvarsfull flyktingpolitik.

En underliggande kritik kan skönjas i statsvetarens uttalande. Men regeringspartiet har knappast något val och många väljare välkomnar säkert det faktum att Socialdemokraterna sent omsider vaknat upp inför hoten mot tryggheten. Partisekreterare Lena Rådström Baastad förklarade i början av månaden att Socialdemokraterna ”gör en positionsförflyttning” mot mer av ordning och reda, trygghet och fokus på rätt och plikt. Statsminister Stefan Löfven lovar att S inte accepterar ”att vi har organiserad brottslighet som tar över vissa bostadsområden eller delar av städer”.

Det är ord och inga visor och utgör på sitt sätt en form av självrannsakan och omprövning. Men i regeringsställning blir det lättare om man kallar det ”positionsförflyttning”.

Frågor om trygghet, våld, gängkriminalitet och organiserad brottslighet har dominerat den politiska debatten en tid. Det är föga märkligt. Så sent som i helgen redovisade SvD siffror som visar att Sverige nu ligger högst i Norden vad gäller dödsskjutningar med totalt 31 ihjälskjutna år 2015. Av dessa var 28 offer inom den kriminella miljön.

Rapporter från förorter om att personal i räddningstjänst, ambulans och polis angrips har skakat om. Centerledaren Annie Lööf har varit tydlig med att rättssamhället inte kan acceptera ett sådant beteende.

Moderaterna med Anna Kinberg Batra i spetsen har inte varit lika tydliga i rätts- och trygghetsfrågor som tidigare och förlorar mark när huvudkonkurrenten Socialdemokraterna alltmer tar tag i vad som tidigare klassats som moderata hjärtefrågor.

I maj är det ett år sedan Alliansens partiledare Anna Kinberg Batra, Annie Lööf, Jan Björklund och Ebba Busch Thor besökte Stockholmsförorten Husby för att träffa polisen och prata trygghet. Ett lovvärt initiativ! På plats presenterade Alliansledarna fyra gemensamma trygghetsförslag: 2000 fler poliser, fler civilanställda, skärpta straff för våld mot blåljuspersonal och en ny brottsrubricering i lagen: våld mot alarmeringspersonal.

Allianspartierna bör fortsätta att hålla trygghetsfrågorna levande. Borgerligheten har historiskt sett högre trovärdighet i rättsfrågor än partierna till vänster. Man behöver inte vara siare för att spå att ämnet hamnar högt på agendan i valrörelsen 2018.

Bo Höglander