Varför hata Farmen-Bettan

Textstorlek:

Tiden går. Jag minns TV-veckan när jag var liten. På onsdagarna bänkade vi oss framför Dr Quinn, och på torsdagarna var det dags för veckans höjdpunkt, Rederiet. Jag älskade säkerhetsvakten Vera Bengtsson, hon som var lite vresig och förbannad mest hela tiden. När hon visade sig i rutan hände det grejer.

En lördag så hände något som förändrade hela vårt sätt att se på underhållning. Expedition Robinson hade premiär. Riktiga människor som levde under extrem press på en öde ö. Varje vecka skulle den som inte passade in röstas ut. Det blev en framgångssaga. Men till vilket pris?. Vår egen Zubeyde svors för evigt in i Katrineholms Hall of fame, och helt plötsligt fylldes TV-tablån med i stort sett bara dokusåpor. Utbildade skådespelare ersattes av vanliga ovana människor som på darriga ben exponerades på bästa sändningstid. Helt plötsligt fanns en Vera Bengtsson på riktigt, i varje dokusåpa!

Fördelen med dokusåpor är att det är tacksam, lättsmält underhållning. Nackdelarna är att det är riktiga människor och inte skådespelare som utsätts för sociala experiment påhittade i en TV-fabrik. Bråken är äkta och tårarna är riktiga. Jag följer Farmen, det har jag alltid gjort. Jag tycker att det är en relativt ”snäll” dokusåpa. Hejar förstås på Bettan från Kattne denna säsong, ska hon nå upp till Zubeydes stjärnstatus? Ja det återstår att se. Hon verkar stark och tuff, och bryr sig säkert inte om de hemska sakerna som står på nätet om henne och de andra deltagarna i Farmen.

Det är liksom själva den grejen som gör att jag får lite ont i magen av dokusåpor. Det räcker inte att vi ska skratta åt dem som vågar ställa upp, bedöma deras utseende och intelligens. De ska dessutom mobbas å det grövsta på sociala medier. Varför tar vissa av oss steget från TV-soffan fram till datorn för att tala om för Bettan och de andra hur vidriga och dumma i huvudet de är? Det är egentligen ett sinnessjukt beteende.

Bettan är ingen skådis. Bettan är en riktig person med känslor. Men det är väl så. Vi älskar att hata. Och när Alexis försvann från Dynastin, när JR försvann från Dallas, när Vera Bengtsson försvann från rederiet, och när dokusåporna gjorde entré, då var det helt plötsligt fritt fram att mobba och håna och radera dem som inte passar in. Det är ju det hela konceptet bygger på. Och så undrar vi varför barn är elaka mot varandra?