Vill lyfta klimakterietabu

Textstorlek:

Eskilstuna/Stockholm Med kvinnliga kroppsdelar i keramik väcker Eskilstunakonstnären Maria Skärlund ett tabubelagt ämne till liv. Klimakteriet är temat på hennes verk som visas på Liljevalchs vårsalong 2017 i Stockholm.

– I allt jag gör är leran mitt språk, och vad jag berättar utgår från den.

Maria har arbetat med keramik i 30 år, hon gör både vardagsföremål och konstverk likt de på Liljevalchs vårsalong. Hon lockas av det tredimensionella, formerna och färgerna hon kan skapa med leran och glasyren.
Egentligen kan man säga att det ligger lite avundsjuka bakom hennes val att den här gången berätta om klimakteriet.
– Jag har en dotter som är 22 och jag har följt henne och hennes kompisar i deras förhållande till mens, och den mensvåg som har svept över landet. Det är så positivt att man börjar prata om det. De håller på med mensappar, kokar menskoppar och det finns mensserier och konstnärliga bilder med mens. Jag tänkte ”Men va f-n, missar jag allt det här?”. Jag kände att jag ville göra något för oss i klimakteriet. Resultatet blev anatomiskt föreställande skulpturer i lera, med glaserad finish som ger en slät och blank yta.
– Jag ville göra något fint, inte bara otäckt.

Livmodern, äggledare och äggen har lyfts fram.
– En man som besökte utställningen frågade om jag var läkare också, säger Maria.
– Men annars har det inte varit så många män som har kommit fram till mig och pratat om dem. De har inte samma personliga relation till ämnet som kvinnor har.

Ett av verken är en studie av menopausens nio stadier av livmoderns ”slocknande”. I den mittersta livmoderns svärta kan man ana ett visst vemod.
– Mensen ses som en belastning för oss kvinnor och vi ska känna en lättnad när det tar slut, något som jag inte känner igen.

Hennes egna erfarenheter kring klimakteriet har gjort vårsalongsverken personliga. Samtidigt är det ett tema som engagerar andra.
– Det märktes väldigt väl på vernissagen när jag stod vid konstverken och folk kom fram och ställde frågor. Och jag fick höra många personliga berättelser, säger Maria.
– De upplever också att det här inte är något som man pratar om.

En äldre dam kunde inte förstå vad det var för vits att lyfta frågan. För Maria är det dock helt naturligt.
– Herregud, det är något som drygt hälften av befolkningen går igenom. Det finns ingen anledning att det ska vara skambelagt eller tabubelagt.

Varför tror du att vi inte pratar om mens och klimakteriet öppet?
– Det har varit mest män som har varit läkare och det här är en kvinnohälsofråga, det har inte varit intressant för manliga forskare. Men nu kommer en ny generation starka, unga, arga kvinnor som lyfter frågan.

I framtiden tror hon att diskussionen kring mens och klimakteriet kommer att vara mer öppen.
– Absolut, nu när locket är borta är det svårt att lägga på det igen.
– Och vi måste ta bort locket och börja prata om det även med pojkar och killar, så att det här blir en naturlig del av livet – för det är det.